Oameni și câini

meNu am putut să văd știrile cu copilul omorât de câini, în București. O tragedie mult prea mare pentru mine, motiv pentru care am refuzat să mă uit.

Așa a revenit în actualitate problema numărul 1 pe care românii o cer rezolvată în toate sondajele de opinie. Ea e veche și vine din anii de sfârșit ai perioadei comuniste. Când Nicolae Ceaușescu a înnebunit cu demolările caselor, câinii din curțile celor mutați la bloc au rămas pe străzi. S-au înmulțit, normal. În Hunedoara și Deva, dar cred că e valabil pentru toată țara, mulți au ajuns pe la întreprinderi, unde oamenii le dădeau de mâncare. După 1990, au apărut și asociațiile pentru ocrotirea animalelor. S-au stors mulți bani și multe dintre ele chiar nu aveau niciun interes ca bietele patrupede să dispară de pe străzi. Ele din ce mai trăiau? Au fost și multe care și-au făcut bine treaba, dovadă că sunt câteva orașe în țară unde nu mai vezi câini pe străzi, fără ca să se recurgă la uciderea lor. Acolo și primarii au avut minte și, de ce nu, nevoie de voturi.

Mai există o problemă, pentru care sunt vinovați mulți dintre noi. În special, cei care locuiesc la case. În loc să își ducă animalele la castrat, preferă să arunce puiii în stradă. Degeaba sunt pe străzi mii de câini sterilizați. De acolo ar trebui să începem. Cu reguli clare și cu amenzi usturătoare. Apoi, da, câinii bolnavi și agresivi trebuie înlăturați. Pentru ceilalți, după ce au fost sterilizați, cred că s-ar putea găsi și soluții de genul, de exemplu, a unor cuști chiar și pe lângă blocuri. Să nu îmi spună cineva că ar strâmba din nas din acest motiv, pentru că vă reamintesc că aceia ce se trag din os domnesc sunt prea puțini în România. Moartea bietului copilaș e o tragedie. N-aș vrea să fiu în locul rudelor sale. Totuși, nu ne putem transforma în niște demenți iraționali. Nu știu care medic veterinar va pune în practică legea tocmai aprobată de Parlament. Din păcate, vom asista la scene oribile, când, de fapt, puteam evita totul, dacă nu era lăcomia prea mare!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 1 =

ACTUALITATE
Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului