Legea în vână de bou

editorial 2Colegul Adi Sălăgean îmi zicea, după publicarea textului de ieri cu procurorul Dorel Herban, că felul în care a fost condusă ancheta în cazul accidentului rutier care a ajuns la CEDO e o mostră pentru cum se soluţionau cauzele penale în urmă cu zece ani. O fi, dar nici cu zilele noastre nu mi-e ruşine.

Nu cred că acum sunt numai clone de-ale lui Colombo prin poliţie şi nici nu-mi pare că au dispărut interesele care „ajută” la compromiterea unor probe.

Dosarul „Gheorghe Dâmbean” a fost un caz fericit. Este unul din acele foarte puţine cazuri în care a ieşit la lumină dibăcia poliţiştilor de a mătrăşi probe. O iscusinţă bazată nu atât pe inteligenţă, cât pe convingerea „organului” că el este Dumnezeu-pe-pământ.

Şansa în cazul Dâmbean a fost că primul proces verbal întocmit după accident a ajuns pe mâna unor anchetatori serioşi, la Serviciul Interpol Franţa.

Poliţiştii români confiscaseră diagrama TIR-ului unde era trecută viteza maşinii la momentul accidentului şi, după ce au dat drumul străinului să plece, au venit cu varianta că diagrama a plecat cu TIR-ul în Franţa.

Nu s-au gândit miliţienii noştri că va fi cineva atât de insistent încât să recupereze actul şi de aceea, probabil, nu s-au sfiit să comită un fals. În vremea asta procurorul Herban (miliţian la bază) explica senin că este nerelevantă viteza unui autovehicul pe carosabil umed în dinamica accidentului.

Când Interpol Franţa a trimis în România o copie a primului proces verbal, miliţienii şi-au dat seama că au o problemă şi au făcut ce ştiu ei să facă mai bine: au ţinut dosarul în fişet. Cu lunile. Cu anii. Sperând la soluţia salvatoare, aşteptând ca incidentul penibil să fie uitat. Aceste trageri de timp au fost imputate Statului Român care trebuie acum să plătească daune morale.

Dar statul îşi plăteşte datoriile luând de la fiecare din noi. Cinstit ar fi ca el, statul, să recupereze paguba de la cei care au provocat-o. Dar când vine vorba de procurori, asta nu se pune.

Cu câteva luni în urmă a fost un freamăt politic pe tema magistraţilor (asemenea procurorului Dorel Herban) cărora România să le ceară socoteală şi să le ia banii când îşi bat joc de Madam Justiţia. Chestia a picat, procurorii sunt şi trebuie să rămână inamovibili, un cuvânt căruia i se dă o interpretare prostească destul de des. Ca şi cum greşelile lor ar fi rupte din Rai, mai presus de lege, dincolo de orice comentariu

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei