JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

danielgutaDupă lăsarea serii, dacă te plimbi pe străzile Hunedoarei poţi avea impresia că de undeva de sus cineva a tras plapuma peste oraş. Poţi crede că sub învelitoarea de negură lăsată peste aleile lui, fiecare tace chitic. Serile Hunedoarei sunt liniştite. O linişte apăsătoare învăluie cartierele oraşului şi doar maidanezii par să îndrăznească să o tulbure. Câinii latră la lună şi la maşini. Iar maşinile trec rar pe bulevarde, poate doar pentru a mai adăuga zgomot de fond ecourilor patrupedelor.

Trotuarele oraşului încep să se golească şi ele după ce luminile de noapte se aprind. Lumea se retrage, parcă grăbită, spre case şi apartamente. Oamenii se întorc în locuinţe, cei mai mulţi din localurile din centrul municipiului. Seara, Hunedoara nu oferă locuitorilor ei alt fel de entertainment decât prin cele câteva baruri înghesuite în centru. Serile de toamnă au transformat însă peisajul urban, au redus agitaţia din localuri şi cheful oamenilor de a petrece. În orele apropiate miezului nopţii, în afara localnicilor care coboară din autobuzele rezervate muncitorilor sau se îndreaptă spre staţiile de autobuz ori, pe jos, spre fabricile de cablaje, aproape nimeni nu mai ocupă aleile.

Pe străzi mai vezi doar măturători şi câteva maşini care trec aşa, să nu poţi spune că oraşul e cu totul părăsit. Mai întâlneşti şi oameni băuţi uneori, cheflii rătăciţi în drum spre casă ori dornici să îşi mai prelungească noaptea prin barurile încă deschise. În general, sunt trişti, posomorâţi. În Hunedoara, lumea pare să bea de necaz, nu de veselie. Bea şi de bucurie, din când în când, dar după chipurile celor pe care îi întâlneşti cel mai adesea la ore târzii îţi dai seama uşor cine deţine majoritatea.

Scriind despre atmosfera ursuză din oraş, îmi amintesc de festivalurile acelea din verile trecute, cu îmbulzeala de pe terase, cu forfota din centru şi concertele la care oamenii se călcau în picioare chiar şi fără ca pe scena din faţa lor să fie cine ştie ce vedetă. Mă gândesc cum ar fi dacă Hunedoara ar însemna seara şi altceva decât baruri şi străzi pustii. Şi linişte.

Comentarii FB

comentarii




2 Răspunsuri la “JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

 1. nefer.tika

  Domnule Guta,
  Poate nu ar strica să citiți Geo Bogza (renunț să vă mai trimit la limba română, nu am reușit să vă sensibilizez), și atunci, vârsta dumneavoastră nu ar mai fi ilogic legată de texte bătrânești, prăfuite. Recunosc că aveți o performanță uriașă a textului, în sensul că ați reușit să nu spuneți nimic în atât de multe cuvinte. Vă recomand teme de genul: De ce oamenii umblă pe ambele picioare, Cum de frunzele, la Hunedoara, sunt verzi, sau De ce este pus asfalt pe zonele asfaltate.
  O curiozitate simplă: nu vă necăjește propria suficiență, nu vă tulbură somnul? Nu vă simțiți tulburat după ce scrieți mult și nu spuneți nimic? Mă întreb și eu, ca proasta-n urbe… Absurd să îi mai întreb pe șefii dvs de ce vă lasă liber, pe stradă…

  Răspuns
  1. Daniel Guţă Autor articol

   Doamna nefertika, stiti ce imi place la dvs? Ca sunteti sincera: decat o lauda mincinoasa, mai bine o injuratura din suflet. Asadar, merci 🙂

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor