JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

danielgutaDupă lăsarea serii, dacă te plimbi pe străzile Hunedoarei poţi avea impresia că de undeva de sus cineva a tras plapuma peste oraş. Poţi crede că sub învelitoarea de negură lăsată peste aleile lui, fiecare tace chitic. Serile Hunedoarei sunt liniştite. O linişte apăsătoare învăluie cartierele oraşului şi doar maidanezii par să îndrăznească să o tulbure. Câinii latră la lună şi la maşini. Iar maşinile trec rar pe bulevarde, poate doar pentru a mai adăuga zgomot de fond ecourilor patrupedelor.

Trotuarele oraşului încep să se golească şi ele după ce luminile de noapte se aprind. Lumea se retrage, parcă grăbită, spre case şi apartamente. Oamenii se întorc în locuinţe, cei mai mulţi din localurile din centrul municipiului. Seara, Hunedoara nu oferă locuitorilor ei alt fel de entertainment decât prin cele câteva baruri înghesuite în centru. Serile de toamnă au transformat însă peisajul urban, au redus agitaţia din localuri şi cheful oamenilor de a petrece. În orele apropiate miezului nopţii, în afara localnicilor care coboară din autobuzele rezervate muncitorilor sau se îndreaptă spre staţiile de autobuz ori, pe jos, spre fabricile de cablaje, aproape nimeni nu mai ocupă aleile.

Pe străzi mai vezi doar măturători şi câteva maşini care trec aşa, să nu poţi spune că oraşul e cu totul părăsit. Mai întâlneşti şi oameni băuţi uneori, cheflii rătăciţi în drum spre casă ori dornici să îşi mai prelungească noaptea prin barurile încă deschise. În general, sunt trişti, posomorâţi. În Hunedoara, lumea pare să bea de necaz, nu de veselie. Bea şi de bucurie, din când în când, dar după chipurile celor pe care îi întâlneşti cel mai adesea la ore târzii îţi dai seama uşor cine deţine majoritatea.

Scriind despre atmosfera ursuză din oraş, îmi amintesc de festivalurile acelea din verile trecute, cu îmbulzeala de pe terase, cu forfota din centru şi concertele la care oamenii se călcau în picioare chiar şi fără ca pe scena din faţa lor să fie cine ştie ce vedetă. Mă gândesc cum ar fi dacă Hunedoara ar însemna seara şi altceva decât baruri şi străzi pustii. Şi linişte.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

 1. nefer.tika

  Domnule Guta,
  Poate nu ar strica să citiți Geo Bogza (renunț să vă mai trimit la limba română, nu am reușit să vă sensibilizez), și atunci, vârsta dumneavoastră nu ar mai fi ilogic legată de texte bătrânești, prăfuite. Recunosc că aveți o performanță uriașă a textului, în sensul că ați reușit să nu spuneți nimic în atât de multe cuvinte. Vă recomand teme de genul: De ce oamenii umblă pe ambele picioare, Cum de frunzele, la Hunedoara, sunt verzi, sau De ce este pus asfalt pe zonele asfaltate.
  O curiozitate simplă: nu vă necăjește propria suficiență, nu vă tulbură somnul? Nu vă simțiți tulburat după ce scrieți mult și nu spuneți nimic? Mă întreb și eu, ca proasta-n urbe… Absurd să îi mai întreb pe șefii dvs de ce vă lasă liber, pe stradă…

  Răspuns
  1. Daniel Guţă Autor articol

   Doamna nefertika, stiti ce imi place la dvs? Ca sunteti sincera: decat o lauda mincinoasa, mai bine o injuratura din suflet. Asadar, merci 🙂

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 4 =

ACTUALITATE
Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice