JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

danielgutaDupă lăsarea serii, dacă te plimbi pe străzile Hunedoarei poţi avea impresia că de undeva de sus cineva a tras plapuma peste oraş. Poţi crede că sub învelitoarea de negură lăsată peste aleile lui, fiecare tace chitic. Serile Hunedoarei sunt liniştite. O linişte apăsătoare învăluie cartierele oraşului şi doar maidanezii par să îndrăznească să o tulbure. Câinii latră la lună şi la maşini. Iar maşinile trec rar pe bulevarde, poate doar pentru a mai adăuga zgomot de fond ecourilor patrupedelor.

Trotuarele oraşului încep să se golească şi ele după ce luminile de noapte se aprind. Lumea se retrage, parcă grăbită, spre case şi apartamente. Oamenii se întorc în locuinţe, cei mai mulţi din localurile din centrul municipiului. Seara, Hunedoara nu oferă locuitorilor ei alt fel de entertainment decât prin cele câteva baruri înghesuite în centru. Serile de toamnă au transformat însă peisajul urban, au redus agitaţia din localuri şi cheful oamenilor de a petrece. În orele apropiate miezului nopţii, în afara localnicilor care coboară din autobuzele rezervate muncitorilor sau se îndreaptă spre staţiile de autobuz ori, pe jos, spre fabricile de cablaje, aproape nimeni nu mai ocupă aleile.

Pe străzi mai vezi doar măturători şi câteva maşini care trec aşa, să nu poţi spune că oraşul e cu totul părăsit. Mai întâlneşti şi oameni băuţi uneori, cheflii rătăciţi în drum spre casă ori dornici să îşi mai prelungească noaptea prin barurile încă deschise. În general, sunt trişti, posomorâţi. În Hunedoara, lumea pare să bea de necaz, nu de veselie. Bea şi de bucurie, din când în când, dar după chipurile celor pe care îi întâlneşti cel mai adesea la ore târzii îţi dai seama uşor cine deţine majoritatea.

Scriind despre atmosfera ursuză din oraş, îmi amintesc de festivalurile acelea din verile trecute, cu îmbulzeala de pe terase, cu forfota din centru şi concertele la care oamenii se călcau în picioare chiar şi fără ca pe scena din faţa lor să fie cine ştie ce vedetă. Mă gândesc cum ar fi dacă Hunedoara ar însemna seara şi altceva decât baruri şi străzi pustii. Şi linişte.

Comentarii FB

comentarii




2 Răspunsuri la “JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

 1. nefer.tika

  Domnule Guta,
  Poate nu ar strica să citiți Geo Bogza (renunț să vă mai trimit la limba română, nu am reușit să vă sensibilizez), și atunci, vârsta dumneavoastră nu ar mai fi ilogic legată de texte bătrânești, prăfuite. Recunosc că aveți o performanță uriașă a textului, în sensul că ați reușit să nu spuneți nimic în atât de multe cuvinte. Vă recomand teme de genul: De ce oamenii umblă pe ambele picioare, Cum de frunzele, la Hunedoara, sunt verzi, sau De ce este pus asfalt pe zonele asfaltate.
  O curiozitate simplă: nu vă necăjește propria suficiență, nu vă tulbură somnul? Nu vă simțiți tulburat după ce scrieți mult și nu spuneți nimic? Mă întreb și eu, ca proasta-n urbe… Absurd să îi mai întreb pe șefii dvs de ce vă lasă liber, pe stradă…

  Răspuns
  1. Daniel Guţă Autor articol

   Doamna nefertika, stiti ce imi place la dvs? Ca sunteti sincera: decat o lauda mincinoasa, mai bine o injuratura din suflet. Asadar, merci 🙂

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață