JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

danielgutaDupă lăsarea serii, dacă te plimbi pe străzile Hunedoarei poţi avea impresia că de undeva de sus cineva a tras plapuma peste oraş. Poţi crede că sub învelitoarea de negură lăsată peste aleile lui, fiecare tace chitic. Serile Hunedoarei sunt liniştite. O linişte apăsătoare învăluie cartierele oraşului şi doar maidanezii par să îndrăznească să o tulbure. Câinii latră la lună şi la maşini. Iar maşinile trec rar pe bulevarde, poate doar pentru a mai adăuga zgomot de fond ecourilor patrupedelor.

Trotuarele oraşului încep să se golească şi ele după ce luminile de noapte se aprind. Lumea se retrage, parcă grăbită, spre case şi apartamente. Oamenii se întorc în locuinţe, cei mai mulţi din localurile din centrul municipiului. Seara, Hunedoara nu oferă locuitorilor ei alt fel de entertainment decât prin cele câteva baruri înghesuite în centru. Serile de toamnă au transformat însă peisajul urban, au redus agitaţia din localuri şi cheful oamenilor de a petrece. În orele apropiate miezului nopţii, în afara localnicilor care coboară din autobuzele rezervate muncitorilor sau se îndreaptă spre staţiile de autobuz ori, pe jos, spre fabricile de cablaje, aproape nimeni nu mai ocupă aleile.

Pe străzi mai vezi doar măturători şi câteva maşini care trec aşa, să nu poţi spune că oraşul e cu totul părăsit. Mai întâlneşti şi oameni băuţi uneori, cheflii rătăciţi în drum spre casă ori dornici să îşi mai prelungească noaptea prin barurile încă deschise. În general, sunt trişti, posomorâţi. În Hunedoara, lumea pare să bea de necaz, nu de veselie. Bea şi de bucurie, din când în când, dar după chipurile celor pe care îi întâlneşti cel mai adesea la ore târzii îţi dai seama uşor cine deţine majoritatea.

Scriind despre atmosfera ursuză din oraş, îmi amintesc de festivalurile acelea din verile trecute, cu îmbulzeala de pe terase, cu forfota din centru şi concertele la care oamenii se călcau în picioare chiar şi fără ca pe scena din faţa lor să fie cine ştie ce vedetă. Mă gândesc cum ar fi dacă Hunedoara ar însemna seara şi altceva decât baruri şi străzi pustii. Şi linişte.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “JURNAL VIRTUAL. Noapte în Hunedoara

 1. nefer.tika

  Domnule Guta,
  Poate nu ar strica să citiți Geo Bogza (renunț să vă mai trimit la limba română, nu am reușit să vă sensibilizez), și atunci, vârsta dumneavoastră nu ar mai fi ilogic legată de texte bătrânești, prăfuite. Recunosc că aveți o performanță uriașă a textului, în sensul că ați reușit să nu spuneți nimic în atât de multe cuvinte. Vă recomand teme de genul: De ce oamenii umblă pe ambele picioare, Cum de frunzele, la Hunedoara, sunt verzi, sau De ce este pus asfalt pe zonele asfaltate.
  O curiozitate simplă: nu vă necăjește propria suficiență, nu vă tulbură somnul? Nu vă simțiți tulburat după ce scrieți mult și nu spuneți nimic? Mă întreb și eu, ca proasta-n urbe… Absurd să îi mai întreb pe șefii dvs de ce vă lasă liber, pe stradă…

  Răspuns
  1. Daniel Guţă Autor articol

   Doamna nefertika, stiti ce imi place la dvs? Ca sunteti sincera: decat o lauda mincinoasa, mai bine o injuratura din suflet. Asadar, merci 🙂

   Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj         Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale în Valea Jiului         Construcția artezienelor din centrul Hunedoarei poate începe         PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box         Accident cu motocicleta, pe Transalpina