JURNAL VIRTUAL. Hunedoara: facem copii sau importăm?

danielgutaFaceţi copii: cam asta ar fi singura soluţie pe care am auzit-o la criza demografică. Mai rămâne să ne întoarcem la vechea orânduire comunistă, în vremurile în care avorturile au fost interzise şi gata, am rezolvat problema depopulării. În ultimele luni, de când am aflat şi noi că în Hunedoara mai trăiesc vreo 55.000 de oameni, aproape jumătate faţă de câţi erau în anii „de glorie” ai comunismului, problema a scăpat interesului public. Sigur, Hunedoara e în trendul naţional al oraşelor care se depopulează. Cauzele sunt cunoscute. Oricine ar putea da o explicaţie: industria s-a prăbuşit, iar oamenii au plecat cu familiile să trăiască în locuri în care au sperat că le va fi mai bine, în afara ţării, dacă au avut posibilitatea.

Dar soluţia „faceţi copii” nu e tocmai la îndemână într-un oraş care parcă te îndeamnă să îţi iei tălpăşiţa cu copii cu tot. Trebuie să căutăm altceva. Le-am putea da motive celor rămaşi în Hunedoara, de exemplu, să nu se evaporeze aşa de uşor. I-am putea atrage pe ceilalţi, plecaţi deja, să se întoarcă. Zilele trecute îmi imaginam cum am putea să creştem numărul populaţiei Hunedoarei. Nu pentru că mi-aş fi făcut griji pentru oraş, dar aşa, gândindu-mă că e păcat să îl părăsim cu toţii.

Hunedoara are 100 de hectare de teren acoperite de rămăşiţe industriale. Le tot „ecologizăm” de aproape un deceniu, în sensul că nişte băieţi deştepţi au demolat ce au putut de pe ele, au vândut totul la fier vechi şi s-au îmbogăţit. Terenurile vechilor uzine au rămas aşa cum le ştim de câţiva ani, acoperite de moloz şi buruieni. Dacă autorităţile locale le-ar fi oferit la preţ de dumping unor oameni dispuşi să construiască pe ele şi să se stabilească în Hunedoara cred că în câţiva ani zona ar fi căpătat viaţă. Aş vrea să cred că în viitor în locurile alea părăsite şi respingătoare vor fi cartiere, că străinii de Hunedoara vor fi chemaţi să se stabilească aici cu oferte de genul „Ia-ţi teren în Hunedoara, fă-ţi casă, creşte-ţi copii aici” sau că oraşul va deveni o destinaţie turistică. Acum vreo zece ani întrebam un prieten, aşa, într-un fel de interviu, cum vede viitorul Hunedoarei. În glumă, îmi spune că „va dispărea de pe hartă”. Oraşul nu a dispărut între timp şi probabil nici nu se va întâmpla asta vreodată, dar ar trebui să începem să ne gândim cu toţii la viitorul lui, îndepărtat, nu doar să visăm că în nu ştiu câţi ani Hunedoara va fi „principala destinaţie turistică a Transilvaniei” şi aşa mai departe.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × cinci =

ACTUALITATE
Nicolae Popa este Polițistul Anului         Țigara aprinsă în mină, cauza exploziei din Mina Uricani, soldată cu doi morți         Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani