JURNAL VIRTUAL. În Hunedoara e libertate

danielgutaAsta e democraţie: să ceri 1.000 de lei ca premiu de sărbători de la primărie, pentru că ai demascat mafia din asociaţia de proprietari a blocurilor de pe strada X, din cartierul Y. Se întâmplă în Hunedoara, iar omul care a avut această iniţiativă este celebrul Vili Rupa, un personaj pitoresc de-al locului, dar serios când este vorba de a-şi cere drepturile.

Vili, justiţiarul din Hunedoara, aşa cum îi place să fie numit, a câştigat două procese cu statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă, culmea, nu reuşeşte să îi înduplece pe aleşii locali că merită premiul de 1.000 de lei. Ce-i drept, Vili a primit o diplomă de onoare de la Primăria Hunedoara, acordată bineînţeles pentru lupta cu interlopii cu legitimaţie de stat. Aşa zice omul, dar dacă este să redăm cuvânt cu cuvânt ce scrie pe diplomă, el a fost răsplătit numai „pentru lupta sa pentru apărarea drepturilor omului”. Vili, nu ceda! Nu o să primeşti recompensa de sărbători de la autorităţi, dar măcar aduci un pic de culoare ştirilor gri despre Hunedoara.
Dar cine crede că în Hunedoara toată lumea, în afară de Vili, a intrat în starea aceea de apatie specifică zilelor de iarnă fără zăpadă se înşeală. 🙂 Duminica trecută, în centrul municipiului l-am întâlnit cel mai entuziast tânăr hunedorean al momentului, Alin Barna. Dotat cu două pancarte pe care a scris câteva mesaje dure la adresa liderilor politici, Alin protesta singur în faţa Casei de cultură a municipiului. a bradului, a ieslei şi a figurinei care îl înfăţişa pe Moş Crăciun. O fi bine, o fi rău, mi-am zis… Se întoarce lumea pe dos?! Nici nu ştiam ce să cred, cert este că, uite, mai sunt oameni care cred că ţara asta poate fi deturnată din dezastrul spre care mulţi dintre noi cred că se îndreaptă.
În Hunedoara, lucrurile nu merg cum aş fi vrut, dar oricum nu eram prea optimist nici la începutul anului. Totuşi, ne putem simţi liberi să protestăm (deja am dat două exemple) şi să ne manifestăm drepturile primite o dată cu democraţia visată. Atâta doar că, din păcate, nimeni nu pare să ne mai bage în seamă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + 9 =

ACTUALITATE
O tânără s-a spânzurat în locuința ei din Deva         Profesorul Eli Androne Petru a câștigat procesul cu primăria         Situația celor două mari proiecte de infrastructură derulate în Hunedoara prin POR 2014 – 2020         Zeci de angajați ai fabricii Terpena au de suferit de pe urma dezastrului. S-au plâns la ITM Hunedoara         Concert de muzică populară în Piața Cetății         Copil de 12 ani rănit în accident         Au furat două motofierăstraie         Persoane bănuite de furt depistate de poliţiştii hunedoreni         ȘI TU POȚI DEVENI SALVATOR!         Evaziune de peste 22 de miliaone de lei. Români și chinezi implicați în afacerile ilegale         Ascensoare noi în Spitalui municipal Hunedoara         Noi mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia         Fitness în aer liber la poalele Cetății         Sorin Vasilescu participă la o întâlnire în Austria cu specialiști în arheologie         CEH pierde 300 de tone de huilă în fiecare zi         Turiștii din Parâng sunt așteptați cu un drum plin de gropi         A XVI-a ediție a Festivalului – Concurs „Tudorică Munteanu”, organizat în Orăștie         Proiect de lege important. Fermierii care vor fi scutiți de la plata taxelor pentru sănătate, șomaj și salarii         18 octombrie – ziua în care Huniazii au intrat în istorie         Monica Iacob Ridzi a depus o cerere de eliberare condiționată