Cuvinte Libere. UMORUL la TV – cu și fără simțul umorului…

Cu mai mulți ani în urmă, când la televizor se relua pentru prima dată serialul sitcom american scabros Familia Bundy, oficianta de la ghișeul unei bănci, la care așteptam să plătesc oarece bani, vorbea la telefon cu cineva și repeta mereu: “Oh, my God!”. Mă gândeam atunci că respectiva a reținut, plăcându-i foarte mult, din tot serialul, doar expresia nevestei lui Bundy, Peg, în minutul de orgasm, pe care o repeta cu intonația și adânca simțire din film… În prezent, sitcomul se află la… nimeni nu mai știe a câta reluare, pe ProX. Unde, tot în reluare, se poate vedea/revedea (tot a enșpea oară) serialul, tot american, MASH (“4077th Mobile Army Surgical Hospital”), spital de război situat în Uijeongbu, Coreea de Sud. Difuzat zilnic. Între cele două seriale se plasează un altul, pe care difuzorul român l-a botezat “Marea țăcăneală”, fiind aduse la rampă secvențe cel puțin tâmpite, săvârșite de oameni asemenea, unele cu intenție, de paradă, altele din întâmplare, dar toate tembele, încheiate cu căzături și lovituri nedorite, periculoase. În prezența unor… artiști celebri în domeniu, ca invitați speciali. Și a unei matracuce, invitată permanentă, un fel de vedetă, dar tâmpită real, care are o… epigoană la o televiziune de-a noastră.
Am invocat cele de mai înainte pentru că, în buna tradiție a mimetismului autohton, ca genă cârmuitoare, alături de alte calități genetice, precum minciuna, lenea, ipocrizia și apetența pentru trai pe vătrai fără efort fizic și intelecual, spiritualitatea românească a săvârșit și ea seriale tv. similare. Pentru a-și etala disponibilitatea și capacitatea de a se alinia spiritualității lumii moderne. Așa deci, în spiritul grobian, grotessc și de cea mai joasă factură umoristică din serialul Familia Bundy, am avut și noi serialul Vacanța mare. Din fericire, vremea lui a trecut, cu toate încercările producătorilor și protagoniștilor de a-l resuscita, cu reluări la alte posturi și tentative de a-l relansa revizuit și îmbunătățit. Din păcate acel gen de umor forțat, de impunere a urâtului drept comic a făcut oarecare carieră și cu trupa lansată de Florin Călinescu. Dispersată apoi la alte posturi. Dar grosul s-a aciuit la Prima Tv., sub genericul “Trăsniți în NATO”. Care a fost reformulat cu renunțarea la “NATO”. Rămânând până azi doar “Trăsniți”. Probabil pentru a nu se face aluzii la trăsniții de români, admiși în NATO pentru a achiziționa armamentul second hand de acolo și a contribui cu sume importante la… democratizarea cu tancul și cu bombe a unora care nu doreau democrația. A Orientului Apropiat, de pildă… La același post face carieră și emisiunea Cârcotașii, în formulă nouă, fără Găinușă. Dar cu Huidu, revenit și reprimit ca fată mare, nesancționat de justiția română, atât de severă cu cei nu sunt doriți, nici măcar moral, profesional pentru uciderea din culpă a trei oameni. Și-și continuă ironiile, bataia de joc la adresa colegilor care greșesc muncind. Muncind pentru ca el să le vâneze greșelile… Și tot de-aici pleacă umoristul (pârât) Mihai Bendeac, care face bani buni la Antene, cu “În puii mei” și “Băieți de oraș”. Creații precum niște… creaturi grotești, fără umor, niște prostii grobiene forțate, care, din păcate, depășesc audiențele multor emisiuni de ținută.
În spiritul umorului sănătos, de situație și mare inspirație, intelectual și autoironic din MASH avem și noi sitcomurile “La Bloc” și “Las Fierbinți”. Diferențele apar acolo unde întâmplările din MASH par exagerate, în timp ce serialele românești exprimă realități de un ilar dramatism social. Până acolo unde, într-un episod, personajul Celentano îi spune primarului Vasile: “Comuna are nevoie de proști, ca să te mai voteze, nu de nebuni. Așa că vezi ce faci să nu se înmulțească nebunii”. Din fericire, încă nu avem producții de țăcăneli, precum cea menționată, dar avem destui… artiști de genul inviaților realizatorului. Artiști fără școală, fabricați la ProTv. Și asistente care care râd tâmp, precum Cruduța, plimbată prin toate emisiunile Antenelor, cu convingerea că goliciunea trupească acoperă goliciunea din cutia craniană…
Cu asemenea… școli de umor, sigur că Revelionul Tv. cel mai ridicol, cel de la România Tv., cocoșat și înghesuit într-o garsonieră, a urcat pe locul doi, după țipetele lui Dan Negru la Antena 1!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție