Cuvinte Libere. TELEVIZIUNEA , POLITICA ȘI… VORBA LUI NEA VANIA

Oricât de mult mi-ar conveni să nu recunosc că ProTv a adus, de la înființare, o nouă linie în televiziune și continuă să fie un lider în materie, nu pot ! A venit din SUA cu ceva nou, ceva ce nici nu bănuiam că e posibil; ne-a surprins și continuă să surprindă cu de toate. A avut și zile bune, chiar de măreție, când sufletul său, Adrian Sârbu, avea la… suflet o cusătoreasă pe care a facut-o mare creatoare de modă, cu magazin aproape de Piața Romană, cu pretenții europene; mai ales la lansarea unei linii chiar în incinta Muzeului Luvru, lângă Piramida adăugată mai încoace, când Janine a sa chiar se închipuise Cleopatra, sau Nefertiti ?, nu contează, dar parada ProTv la Paris a fost un succes de imagine. Și un început de faliment… Și nici de Janine nu se mai aude… Nu vom escalada toate vârfurile și nici nu vom explora abisurile prin care a trecut firma, și managerul ei, de la sublim la penibil, dar fapt rămâne că, chiar neiubind ProTv-ul, trebuie să admiți că e ceva ! Altceva, comparativ cu celelalte televiziuni, și este profesionistă sadea și cănd lansează și susține subproducții, emisiuni și producții proprii subculturale, ba chiar jenante, atunci când nu-s porcoase.
… Și este mereu implicată în politică ! De unde-și trage avantaje, dacă nu și bani, dar și bani, fiți siguri. Acum, mai mult ca oricând! Că trăiește, ca agricultura românească, la limita subzistenței, și a pierdut zeci de colaboratori de valoare, zeci de emisiuni, dar supraviețuiște chiar fără sprijin guvrnamental oficial, doar escamotat sub reclame directe ori propagandă subliminală. A fost o vreme sprijin pentru PDSR-ul condus de Adrian Năstase, când compania acumulase o datorie enormă la fisc. Atunci, se lansa și se cânta non-stop la ProTv. ” Nu ne mai trageți pe dreapta”, cu nădejdea că, ajuns la putere, marele lider Năstase va stinge datoria ProTv.-ului, ca… datornic pentru sprijinul propagandistic. Iar liderul trupei Vama Veche, Tudor Chirilă, se afla de câteva ori pe zi în casele noastre. Cum e și acum. Cu excepționalul program “Vocea României”, o emisiune sezonieră de mare și binemeritată audiență, descoperitoare de talente autentice, fiind în același timp și un spectacol de înaltă ținută. Același Tudor Chirilă, o voce distinctă, de-o vreme mai mult a străzii, a #rezist, nu scapă nicio ocazie pentru a strecura aluzii politice, total opuse cântecului său cu care PDSR câștigase atunci alegerile. Dar vineri, în excelenta emisiune în care și-a promovat aspirantele la trofeul râvânit, două voci remarcabile, antrenorul Chirilă împărțea pe stradă cărți-biografii ale unor mari personalități muzicale. Și, cult cum e încerca să transmită mesajul: “Citiți, pentru că, nu-i așa, cititul ne face mai buni”. Și amintea că acete vorbe i le spusese tatăl său, marele cronicar Ioan Chirilă, urmate cuvintele “pe care nu le pot uita: Citești degeaba ! ”
O fi știut el, Nea Vania, ce zicea…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950