Cuvinte Libere. TELEVIZIUNEA , POLITICA ȘI… VORBA LUI NEA VANIA

Oricât de mult mi-ar conveni să nu recunosc că ProTv a adus, de la înființare, o nouă linie în televiziune și continuă să fie un lider în materie, nu pot ! A venit din SUA cu ceva nou, ceva ce nici nu bănuiam că e posibil; ne-a surprins și continuă să surprindă cu de toate. A avut și zile bune, chiar de măreție, când sufletul său, Adrian Sârbu, avea la… suflet o cusătoreasă pe care a facut-o mare creatoare de modă, cu magazin aproape de Piața Romană, cu pretenții europene; mai ales la lansarea unei linii chiar în incinta Muzeului Luvru, lângă Piramida adăugată mai încoace, când Janine a sa chiar se închipuise Cleopatra, sau Nefertiti ?, nu contează, dar parada ProTv la Paris a fost un succes de imagine. Și un început de faliment… Și nici de Janine nu se mai aude… Nu vom escalada toate vârfurile și nici nu vom explora abisurile prin care a trecut firma, și managerul ei, de la sublim la penibil, dar fapt rămâne că, chiar neiubind ProTv-ul, trebuie să admiți că e ceva ! Altceva, comparativ cu celelalte televiziuni, și este profesionistă sadea și cănd lansează și susține subproducții, emisiuni și producții proprii subculturale, ba chiar jenante, atunci când nu-s porcoase.
… Și este mereu implicată în politică ! De unde-și trage avantaje, dacă nu și bani, dar și bani, fiți siguri. Acum, mai mult ca oricând! Că trăiește, ca agricultura românească, la limita subzistenței, și a pierdut zeci de colaboratori de valoare, zeci de emisiuni, dar supraviețuiște chiar fără sprijin guvrnamental oficial, doar escamotat sub reclame directe ori propagandă subliminală. A fost o vreme sprijin pentru PDSR-ul condus de Adrian Năstase, când compania acumulase o datorie enormă la fisc. Atunci, se lansa și se cânta non-stop la ProTv. ” Nu ne mai trageți pe dreapta”, cu nădejdea că, ajuns la putere, marele lider Năstase va stinge datoria ProTv.-ului, ca… datornic pentru sprijinul propagandistic. Iar liderul trupei Vama Veche, Tudor Chirilă, se afla de câteva ori pe zi în casele noastre. Cum e și acum. Cu excepționalul program “Vocea României”, o emisiune sezonieră de mare și binemeritată audiență, descoperitoare de talente autentice, fiind în același timp și un spectacol de înaltă ținută. Același Tudor Chirilă, o voce distinctă, de-o vreme mai mult a străzii, a #rezist, nu scapă nicio ocazie pentru a strecura aluzii politice, total opuse cântecului său cu care PDSR câștigase atunci alegerile. Dar vineri, în excelenta emisiune în care și-a promovat aspirantele la trofeul râvânit, două voci remarcabile, antrenorul Chirilă împărțea pe stradă cărți-biografii ale unor mari personalități muzicale. Și, cult cum e încerca să transmită mesajul: “Citiți, pentru că, nu-i așa, cititul ne face mai buni”. Și amintea că acete vorbe i le spusese tatăl său, marele cronicar Ioan Chirilă, urmate cuvintele “pe care nu le pot uita: Citești degeaba ! ”
O fi știut el, Nea Vania, ce zicea…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Reclamă rusească filmată în Castelul Corvinilor         DEVA, „EXCELENŢA ÎN EDUCAŢIE”. La Olimpiada de Matematică, deveanca Cezara Petrui reprezintă (doar oficial) Capitala         Elevii campioni mondiali la robotică au nevoie urgentă de ajutor         Care sunt drumurile prioritare pentru autoritățile din județ         Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi redeschis         Olimpiada Mind Lab la muzeul din Deva         NEGOCIERI. Administraţia Oancea vrea două pasaje auto peste calea ferată         PROTEST. Angajaţi sub teroare la firma Primăriei Orăştie         Spectacolul-fenomen vine la Deva. Holograf şi “Dacă noi ne iubim”         Costel Avram și-a cerut scuze pentru modul în care s-a purtat cu o jurnalistă         Au revenit la muncă pavatorii pe Bulevardul Corvin         Tragedie pe calea ferată Simeria – Petroșani         Sfârșit de săptămână aglomerat la Sarmizegetusa Regia, în ciuda restricțiilor de circulație         Spectacol la Teatrul de Artă Deva: „Audiția.ro”         Ziua Poliției Române, celebrată în județul Hunedoara         Echipa RobotX din Hunedoara va reprezenta România la Campionatul mondial de Robotică         EUROPARLAMENTARE. Iuliu Winkler, Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului din Paris         ZIUA MONDIALĂ A APEI. Apa Prod, lecţii deschide despre rostul apei în trei municipii din judeţ         Invazie de pelerini la Mănăstirea Prislop: mii de oameni s-au rugat la mormântul lui Arsenie Boca         Fântâna arteziană din Piaţa Victoriei va fi repusă în funcţiune