Cuvinte Libere. ȘTIREA PROASTĂ ESTE… CEA MAI BUNĂ !

Cineva, un personaj imaginar dintr-un film despre obsesia nebună a unui magnat al presei de a deveni stăpânul Lumii, a spus ceva ce astăzi, cel puțin în presa românească, mai cu seamă cea video, este mai mult decât real, mai mult decât un cancer al presei. Anume:”Nu există o știre mai bună decât una proastă!” Priviți/ascultați oricare emisiune a oricărei televiziuni românești și nu vedeți decât știri proaste, despre proști și prostii, despre politică, politicieni, despre niște mai-mult-dezbrăcate,  cărora li se zice vedete sau dive, ori morți celebri- adevărate bombe de presă-, accidente, incendii- cele mai multe provocate din neglijență, prostie, nesimțire sau chiar cu intenție. Cohorte de jurnaliști alergă disperați pe urmele lor, cu microfoane și camere de luat vederi, pentru a le materializa în știri proaste, urmărite cu bolnăvicioasă foamete de către milioane de proști.
Când cumva, din întâmplare sau din vrednică insistență vreun jurnalist încearcă să scape pe micul ecran ceva frumos, merituos, despre un om, o faptă ieșită din comun a unui om, despre o realizare a unui grup sau comunități științifice, despre o descoperire sau realizare tehnică, științifică, despre vreo minune a naturii încă necunoscută lumii, o frumusețe naturală, geografică sau umană- a doua oară nu mai reușete… Decât după lung timp, după ce  lămurește sau aburește un șef de mentalitatea celui imaginar, evocat, să accepte iasrăși un reportaj, o știre despre oameni și lucruri în fond normale.
Fiindcă asta ar fi presa în intrinsecul său- să reflecte normalitatea! Iar dacă presa actuală reflectă anormalitatea, urâțenia vieții și a morții, atunci trebuie să înțelegem și să acceptăm resemnați că trăim în anormalitate?! Adică, vi se pare normal ca două- trei zile televiziunile să dezgroape  morții în accidentul aviatic din Apuseni, de-acum cinci ani ? Și să auziți un realizator tv., cel puțin defazat, că-l întreabă pe Raed Arafat- după cinci ani !- că de ce nu a trimis un elicopter atunci? Ăsta e material de presă, care să umple spațiul și timpul unei emisiuni “de atitudine”, nu-i așa? Dar nici atunci, nici după cinci ani nimeni nu spune adevărul care a provocat accidentul. Anume, o eroare umană, de pilotaj. Cum erori au fost toate accidentele aeriene -unele și rutiere în care  erau implicati  politicieni- ,dar prelucrate și fardate politic în redacții, fără pic de rușine sau remușcări  deontologice, față de adevăr și de auditoriul emisiunii, știrii. Pentru a cere demisii pe bandă  unor personalități. Inclusiv, de vreo patru ori, a pomenitului inventator al SMURD. Invenție despre care am auzit/văzut doar un mic și fușerit reportaj, dar care face atât de multe servicii sănătații oamenilor. Însă astea nu contează. Conteză doar accidentul în urma căruia  cineva poate beneficia de un avantaj politic.
Sau, parafrazând puțin niște vorbe de duh ale lui Mark Twain : “Dacă nu urmărești presa ești neinformat, dacă o urmărești ești dezinformat!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Prima fântână arteziană de noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani         DESCOPERĂ FACULTATEA DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – Reușită prin vocație!         Complexul Aqualand Deva se redeschide sâmbătă         Se închide provizoriu circulația rutieră în dreptul pasajului de cale ferată de pe str. Hărăului din Deva         O tânără și mama sa au trecut prin momente cumplite         Costel Avram, luat în balon de actorii din Valea Jiului: „Rugby nu e teatru”         Spațiul expozițional al Galeriilor de Artă „Forma” din Deva va fi reamenajat         Transgaz a donat bani pentru spitalul din Brad         Bugetul județului va fi dezbătut vineri         Aleile din cartierul OM vor intra în reabilitare         Poliția Locală Deva, gazdă pentru elevi în cadrul săptămânii ,,Școala Altfel”         CONCURS INTERJUDEȚEAN. “Tehno – ART”, ediția a XI-a         DE ZIUA BIBLIOTECARULUI. Întâlnire cu un titan al Renașterii         Localnicii au transformat ruinele combinatului din Hunedoara în groapă de gunoi