Cuvinte Libere. ȘTIREA PROASTĂ ESTE… CEA MAI BUNĂ !

Cineva, un personaj imaginar dintr-un film despre obsesia nebună a unui magnat al presei de a deveni stăpânul Lumii, a spus ceva ce astăzi, cel puțin în presa românească, mai cu seamă cea video, este mai mult decât real, mai mult decât un cancer al presei. Anume:”Nu există o știre mai bună decât una proastă!” Priviți/ascultați oricare emisiune a oricărei televiziuni românești și nu vedeți decât știri proaste, despre proști și prostii, despre politică, politicieni, despre niște mai-mult-dezbrăcate,  cărora li se zice vedete sau dive, ori morți celebri- adevărate bombe de presă-, accidente, incendii- cele mai multe provocate din neglijență, prostie, nesimțire sau chiar cu intenție. Cohorte de jurnaliști alergă disperați pe urmele lor, cu microfoane și camere de luat vederi, pentru a le materializa în știri proaste, urmărite cu bolnăvicioasă foamete de către milioane de proști.
Când cumva, din întâmplare sau din vrednică insistență vreun jurnalist încearcă să scape pe micul ecran ceva frumos, merituos, despre un om, o faptă ieșită din comun a unui om, despre o realizare a unui grup sau comunități științifice, despre o descoperire sau realizare tehnică, științifică, despre vreo minune a naturii încă necunoscută lumii, o frumusețe naturală, geografică sau umană- a doua oară nu mai reușete… Decât după lung timp, după ce  lămurește sau aburește un șef de mentalitatea celui imaginar, evocat, să accepte iasrăși un reportaj, o știre despre oameni și lucruri în fond normale.
Fiindcă asta ar fi presa în intrinsecul său- să reflecte normalitatea! Iar dacă presa actuală reflectă anormalitatea, urâțenia vieții și a morții, atunci trebuie să înțelegem și să acceptăm resemnați că trăim în anormalitate?! Adică, vi se pare normal ca două- trei zile televiziunile să dezgroape  morții în accidentul aviatic din Apuseni, de-acum cinci ani ? Și să auziți un realizator tv., cel puțin defazat, că-l întreabă pe Raed Arafat- după cinci ani !- că de ce nu a trimis un elicopter atunci? Ăsta e material de presă, care să umple spațiul și timpul unei emisiuni “de atitudine”, nu-i așa? Dar nici atunci, nici după cinci ani nimeni nu spune adevărul care a provocat accidentul. Anume, o eroare umană, de pilotaj. Cum erori au fost toate accidentele aeriene -unele și rutiere în care  erau implicati  politicieni- ,dar prelucrate și fardate politic în redacții, fără pic de rușine sau remușcări  deontologice, față de adevăr și de auditoriul emisiunii, știrii. Pentru a cere demisii pe bandă  unor personalități. Inclusiv, de vreo patru ori, a pomenitului inventator al SMURD. Invenție despre care am auzit/văzut doar un mic și fușerit reportaj, dar care face atât de multe servicii sănătații oamenilor. Însă astea nu contează. Conteză doar accidentul în urma căruia  cineva poate beneficia de un avantaj politic.
Sau, parafrazând puțin niște vorbe de duh ale lui Mark Twain : “Dacă nu urmărești presa ești neinformat, dacă o urmărești ești dezinformat!”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață         Un șoricel s-a rătăcit prin mall         Secretele turnului medieval de la Răchitova         Ancheta uitată în sertare. Familiile oamenilor ucişi aşteaptă de 8 ani să li se facă dreptate         Hunedorean îngropat în zăpadă, salvat de jandarmi         Ajutor pentru localnicii din satele izolate ale Munților Apuseni         Accident grav la Chișcădaga         PRESIUNI/ Senatorul Resmeriță: ”Ori începe recalcularea pensiilor, ori șeful Casei de Pensii pleacă!”