Cuvinte Libere. SĂNĂTATEA – O AFACERE CARE NE ÎMBOLNĂVEȘTE !

Într-o vreme și-ntr-o presă, mă rog, media, ca să nu sune a limbă de lemn, numai de cositor, dar deja coclită și asta, că a devenit la fel de mută, adică neauzită și nețînțeleasă, fiind excesiv împănată cu englezisme, că nici nu mai știi unde te afli, pe gârlă sau la Canalul Mânecii, sigur că a scrie ceva serios pare o înapoiere în timp, spațiu și mod de viață. Dacă nu pui sare, piper, ardei iute și oțet pe tastele calculatorului înjurând PSD-ul și mai ales pe Dragnea, sau catifea, puf și dulcețuri vorbind de președintele Iohannis și camarila sa, ori parfum de chiloți și ceva pudre desenând pițipoancele patriei, cu slujbe acasă sau la export- se cheamă că nu face jurnalism ! Îmi asum riscul de a continua să mă feresc de scârboșeniile care țin în viață televiziuni și ziare tuberculoase și îmi asum riscul de a diminua tirajele acestui ziar scriind ceva în afara acestor tipare impuse de o viață pervertită de la normalul unei societăți cât de cât onorabile.
Și revin deocamdată la observația că societatea actuală, care nu vindecă oamenii, ba, dimpotrivă, îi îmbolnăvește, atunci când nu-i chiar omoară, face o afacere extraordinră cu sănătatea oamenilor; mai precis, pe seama sănătății oamenilor. Și am ca mărturie vechiul argument. Acum peste 50 de ani, de pildă, Deva avea cam 60000 de locuitori, câteva mii de mineri, preparatori, munci grele, cu risc mare asupra sănătății, dar numai un spital mic, cu secție externă de boli pulmonare, și trei farmacii. Azi are mai puțini locuitori, un spital mare, în continuă dezvoltare și modernizare, dar tot mai neîncăpător, și peste 30 de farmacii, dar nici un loc de muncă periculos, ci numai în mediu administrativ-conțopist. Pe lângă aceasta, puneți la socoteală marea afacere care este medicamentul ! Tone de medicamente aduc avere și prosperitate producătorilor și distribuitorilor, iar lanțurile de farmacii sunt la concurență cu spațiile de pariuri și păcănele, cârciumi și cafenele. Care îmbolnăvesc oameni aparent sănătoși. Poate foarte sănătoși până a nu fi căzut victime publicității deșănțate rezervate medicamentelor. Precum și rețelelor de… medicină itinerantă desfășurată în restaurante falimentare, unde niște vânzători de cratițe, oale și tigăi sclipitoare, filtre de apă și saltele cu dichis, cheamă batrâni bolnavi să se însănătoșească achiziționând marfa lor… Mai adăugați varietatea de medicamente destinate aceleiași boli, recordul, după numărătoarea mea, deținându-l cele împotiva bolilor de ficat, vreo șapte, toate cam cu aceeași compoziție, dar cu nume… variațiuni: forti-, slabo-, ficat-ON etc. Se fac bani grei pe seama celor mai frecvente boli- de inimă, ficat, circulația sângelui, de oase și articulații și de… cap. Inclusiv cu vreo zece mărci de magneziu. Ba, bătaia de joc ajunge până a ne îndemna să cumpărăm după culoarea sau forma ambalajului. Și… boala asta generală, care a readus… pe frunte și păduchii, cu publicitatea de rigoare, se datorează, cel puțin la noi, factorilor persiflați în primul alineat!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara         Drum județean blocat de bolovani         Sprijin pentru vârstnici și pentru copiii cu dizabilități         Hunedorean înșelat de o femeie cunoscută pe Facebook cu 18.000 de euro         Ovidiu Drîngă a fost pus în libertate după trei ani de la uciderea a două femei         Zimbrii care atrag toate privirile oaspeţilor de la Zoo Hunedoara         Dragobete la Castelul Corvinilor