Cuvinte Libere. SĂNĂTATEA – O AFACERE CARE NE ÎMBOLNĂVEȘTE !

Într-o vreme și-ntr-o presă, mă rog, media, ca să nu sune a limbă de lemn, numai de cositor, dar deja coclită și asta, că a devenit la fel de mută, adică neauzită și nețînțeleasă, fiind excesiv împănată cu englezisme, că nici nu mai știi unde te afli, pe gârlă sau la Canalul Mânecii, sigur că a scrie ceva serios pare o înapoiere în timp, spațiu și mod de viață. Dacă nu pui sare, piper, ardei iute și oțet pe tastele calculatorului înjurând PSD-ul și mai ales pe Dragnea, sau catifea, puf și dulcețuri vorbind de președintele Iohannis și camarila sa, ori parfum de chiloți și ceva pudre desenând pițipoancele patriei, cu slujbe acasă sau la export- se cheamă că nu face jurnalism ! Îmi asum riscul de a continua să mă feresc de scârboșeniile care țin în viață televiziuni și ziare tuberculoase și îmi asum riscul de a diminua tirajele acestui ziar scriind ceva în afara acestor tipare impuse de o viață pervertită de la normalul unei societăți cât de cât onorabile.
Și revin deocamdată la observația că societatea actuală, care nu vindecă oamenii, ba, dimpotrivă, îi îmbolnăvește, atunci când nu-i chiar omoară, face o afacere extraordinră cu sănătatea oamenilor; mai precis, pe seama sănătății oamenilor. Și am ca mărturie vechiul argument. Acum peste 50 de ani, de pildă, Deva avea cam 60000 de locuitori, câteva mii de mineri, preparatori, munci grele, cu risc mare asupra sănătății, dar numai un spital mic, cu secție externă de boli pulmonare, și trei farmacii. Azi are mai puțini locuitori, un spital mare, în continuă dezvoltare și modernizare, dar tot mai neîncăpător, și peste 30 de farmacii, dar nici un loc de muncă periculos, ci numai în mediu administrativ-conțopist. Pe lângă aceasta, puneți la socoteală marea afacere care este medicamentul ! Tone de medicamente aduc avere și prosperitate producătorilor și distribuitorilor, iar lanțurile de farmacii sunt la concurență cu spațiile de pariuri și păcănele, cârciumi și cafenele. Care îmbolnăvesc oameni aparent sănătoși. Poate foarte sănătoși până a nu fi căzut victime publicității deșănțate rezervate medicamentelor. Precum și rețelelor de… medicină itinerantă desfășurată în restaurante falimentare, unde niște vânzători de cratițe, oale și tigăi sclipitoare, filtre de apă și saltele cu dichis, cheamă batrâni bolnavi să se însănătoșească achiziționând marfa lor… Mai adăugați varietatea de medicamente destinate aceleiași boli, recordul, după numărătoarea mea, deținându-l cele împotiva bolilor de ficat, vreo șapte, toate cam cu aceeași compoziție, dar cu nume… variațiuni: forti-, slabo-, ficat-ON etc. Se fac bani grei pe seama celor mai frecvente boli- de inimă, ficat, circulația sângelui, de oase și articulații și de… cap. Inclusiv cu vreo zece mărci de magneziu. Ba, bătaia de joc ajunge până a ne îndemna să cumpărăm după culoarea sau forma ambalajului. Și… boala asta generală, care a readus… pe frunte și păduchii, cu publicitatea de rigoare, se datorează, cel puțin la noi, factorilor persiflați în primul alineat!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Proaspăt ieșit din PSD, Petru Mărginean a trecut la Partidul Umanist         Florin Oancea anunță că Deva se va alătura „Alianţei Vestului” în 2019         13 ani de închisoare pentru criminalul din Orăștie         Fiul lui Traian Berbeceanu s-a dedicat muzicii. Ce versuri a scris pentru familia sa         VIDEO. GALĂ DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE. Cei mai buni elevi și profesori din Deva au fost premiați de primărie         PRO-ECHITATE – UN PROIECT DE SUCCES AL UNIVERSITARILOR ALBAIULIENI DEDICAT PERFORMANȚEI SOCIO-PROFESIONALE A ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR         Va fi lansat numărul 24 al revistei de etnografie și folclor Miorița         Colindători la Hunedoara         Proiect ”Deva 750”/ 750 de motive să sărbătorim orașul Deva și pe locuitorii săi         Intervenții pe drumurile județene         Donație de carte în limba română pentru comunitatea românească din Gyula (Ungaria)         Starea drumurilor județene, după primele ninsori abundente         Accident rutier grav pe DN 66         Constantin Jujan, numit director general al Salrom. Inadvertențe în CV-ul oficial         Turnicheții din curtea Castelului Corvinilor ar putea fi relocați         Comunicat de presă. Senatoarea PNL Carmen Hărău: “Cer intervenția urgentă a Guvernului!”         Gala Voluntariatului         Întâlnire româno-chineză la Primăria Municipiului Deva         România a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Campionatului de karate din Slovenia         A nins în județul Hunedoara. Unde au acționat drumarii