Cuvinte Libere. Revenim la întrebarea… de mai an: CE SĂRBĂTORIM??

În anul 100 al tânărului stat român- naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, după cum fixează actuala Constituție chiar în primul său articol, formulare și edict care deranjează pe mai mulți români decât pe unii compatrioți de alte etnii, România nu se află în sărbătoare! Ba, dimpotrivă! Chiar regret că îndoielile cuprinse în două editoriale publicate aici, spre sfârșitul anului 99 de la Unire, au devenit realități, dureroase fapte care nu pot fi acoperite sub ipocrizia generală că ne mândrim cu Unirea. Întrebam atunci: ce sărbătorim în anul 100 – cea mai gravă dezbinare, cea mai adâncă falie care rupe România în “buni” și “răi”, după caz, după cum ajung la putere, când “răii” devin “bunii” și foști “buni” devin “răi”, și chiar mai răi- ce sărbătorim, ha??
Îmi permit să reamintesc câteva cuvinte sfinte rostite la Alba Iulia, atunci când Unirea a devenit împlinirea aspirației unei Națuini fărămițate de furiile istoriei și propriile neputințe, de către Iuliu Maniu: “Este de ajuns să pun în vederea Onoratei Adunării Naționale, că unirea tuturor Românilor într-un singur regat și într-un nedespărțit Stat este nu numai un ideal sfânt, isvorât din trecutul nostru și din Comoara vieții noastre sufletești, ci este și un drept indiscutabil al nostru, în baza ființei noastre naționale unitare. Noi, fiii Națiunei Române de pretutindeni suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură și suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte și de aceleași aspirații mărețe. Când toate acestea sunt unitare, poate încerca cineva să împiedice manifestarea aceste unități și în ce privește viața politică, sufletește de mult înfăptuită?” Ce a mai rămas din acest Vis?…
… Dar să recitim și articolele 3 și 4 din Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia: 3. Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate terenele vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament. 4. Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândirilor omenești. Stipulate în secțiunea III, care consacră principiile fundamentale la alcătuirea noului Stat Român.
Ce a rămas și din acest Vis?… Ce spuneam mai an:
“Niște oameni luminați spuneau că nu poți fi politician valoros fără o cultură solidă. Păcat că nu mai trăiesc acei luminați și iluminați, pentru că azi nu ar mai spune ce gândeau la vremea lor. Azi, când oameni de cultură stau în umbra cărților citite și-și pun mintea cu toți mușcații de musca strechii; când pușcăriașii dau mai multe cărți decât Uniunea Scriitorilor și Academia Română; când nu mai sunt ziare adevărate și nici revistele de cultură nu răspândesc decât polemici. Iar politicieni cu gura mare transformă cuvintele în sârmă ghimpată la adresa adversarilor politici, foști aliați cu care se pupau în văzul lumii, și toți, în devălmășie, prădează România ! În văzul camerelor de luat de vederi, care au luat locul cuvântului tipărit. Ba, chiar cu participarea nemijlocită a televiziunilor, sub a căror regie și camere de luat vederi România arată ca o pradă politică!”
Ce sărbătorim ? Și mai multă ură decât în anul trecut ! Cultivată cu exces de îndârjire chiar de conducătorii acestei Românii despărțite.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara         Drum județean blocat de bolovani         Sprijin pentru vârstnici și pentru copiii cu dizabilități         Hunedorean înșelat de o femeie cunoscută pe Facebook cu 18.000 de euro         Ovidiu Drîngă a fost pus în libertate după trei ani de la uciderea a două femei         Zimbrii care atrag toate privirile oaspeţilor de la Zoo Hunedoara