Cuvinte Libere. ONOARE HUNEDOAREI!

Nu se știe cine a potrivit așa lucrurile, poate Cel de Sus, poate o lege necunoscută a compensației, a răzbunării pentru o dreaptă reașezare a vieții Hunedoarei, dar renașterea se petrece la alte cote ale notorietății mondiale ! Anume că, după trântirea la pământ a Hunedoarei siderurgice și constructive, rămasă doar în istorie, ca amintire sprijinită în coasta Castelului unic și-n dangătul clopotelor din lumea catolică din fiecare zi la ora 12, în memoria Eroului Europei vechi, Ioan-Iancu Corvin de Hunedoara, urbea ce o luase la vale se ridică din nou!
Hunedoara își topește în noi creuzete faima și renumele pierdute prin decizii ale altor porți,  astea de neînfrânt, precum cele sfărâmate la Belgrad sub steagurile unui hunedorean, și se aliniază lumii moderne. O face economic, chiar performant, fiind al doilea oraș într-un clasament al orașelor inteligente, înaintea unor mari orașe ale țării, în privința atragerii și folosirii cu minte limpede a fondurilor europene. Dar o face mai cu seamă prin… arderea etapelor pe calea științei și tehnologiei moderne, sărind de la un producător valoros de semifabricate din oțel și fontă direct la o întâietate mondială în domeniul roboticii!
Când niște elevi hunedoreni de liceu alcătuiesc o echipă care câștigă, în numele României, niște trofee mondiale și primul loc, dintre 161 de echipe, și este cu 10 locuri deasupra echipei Japoniei, într-o competiție în care Țara Soarelui-Răsare deține supremația în materie, miracol hunedorean se cheamă!
Campionii mondiali la robotică, care alcătuiesc echipa Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX, sunt : Cristian Budiul, Răzvan Vîrtan, Andrei Cunțan, Andrei Lӧrinczi, Radu Dancea, Radu Cîndea, Raul Saucă, Cristina Hărănguș, Maria Titianu și Roxana Ursu. Fiind vorba de o competuiție îmi vine să săpun că… antrenorul acestei echipe este un profesorul Mircea Nistor. Modest în privința meritelor sale dar drept în privința… cuvintelor de “mulțumiri” pentru neglijarea echipei sale de către autoritățile de resort ale statului, Învățământ și Cercetare, profesorul Nistor recunoaște doar că misiunea sa apostolică a dat roade. Pentru succesul campionilor mondiali, autoritățile municipale și cele județene le–au conferirit titluri de Cetățeni de Onoare.
Iar devenii, din păcate foarte puțini prezenți la o întâlnire cu această echipă care repune Hunedoara, oraș și județ deopotrivă, dar și România în strălucirea și admirația Lumii, i-au omagiat așa cum știu ei, într-o ediție unică a Premianților Fără Premii. Și bucuria unui precursor în materie de minte luminată, inventatorul multipremiat Corneliu Birtok-Băneasă era completată cu  mândria că Hunedoara sa dragă a trecut de la prelucrarea zăcămintelor de fier la descoperirea filonulului de aur: inteligența care prefigurează viitorul Lumii. Onoare Hunedoarei !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități