Cuvinte Libere. ONOARE HUNEDOAREI!

Nu se știe cine a potrivit așa lucrurile, poate Cel de Sus, poate o lege necunoscută a compensației, a răzbunării pentru o dreaptă reașezare a vieții Hunedoarei, dar renașterea se petrece la alte cote ale notorietății mondiale ! Anume că, după trântirea la pământ a Hunedoarei siderurgice și constructive, rămasă doar în istorie, ca amintire sprijinită în coasta Castelului unic și-n dangătul clopotelor din lumea catolică din fiecare zi la ora 12, în memoria Eroului Europei vechi, Ioan-Iancu Corvin de Hunedoara, urbea ce o luase la vale se ridică din nou!
Hunedoara își topește în noi creuzete faima și renumele pierdute prin decizii ale altor porți,  astea de neînfrânt, precum cele sfărâmate la Belgrad sub steagurile unui hunedorean, și se aliniază lumii moderne. O face economic, chiar performant, fiind al doilea oraș într-un clasament al orașelor inteligente, înaintea unor mari orașe ale țării, în privința atragerii și folosirii cu minte limpede a fondurilor europene. Dar o face mai cu seamă prin… arderea etapelor pe calea științei și tehnologiei moderne, sărind de la un producător valoros de semifabricate din oțel și fontă direct la o întâietate mondială în domeniul roboticii!
Când niște elevi hunedoreni de liceu alcătuiesc o echipă care câștigă, în numele României, niște trofee mondiale și primul loc, dintre 161 de echipe, și este cu 10 locuri deasupra echipei Japoniei, într-o competiție în care Țara Soarelui-Răsare deține supremația în materie, miracol hunedorean se cheamă!
Campionii mondiali la robotică, care alcătuiesc echipa Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX, sunt : Cristian Budiul, Răzvan Vîrtan, Andrei Cunțan, Andrei Lӧrinczi, Radu Dancea, Radu Cîndea, Raul Saucă, Cristina Hărănguș, Maria Titianu și Roxana Ursu. Fiind vorba de o competuiție îmi vine să săpun că… antrenorul acestei echipe este un profesorul Mircea Nistor. Modest în privința meritelor sale dar drept în privința… cuvintelor de “mulțumiri” pentru neglijarea echipei sale de către autoritățile de resort ale statului, Învățământ și Cercetare, profesorul Nistor recunoaște doar că misiunea sa apostolică a dat roade. Pentru succesul campionilor mondiali, autoritățile municipale și cele județene le–au conferirit titluri de Cetățeni de Onoare.
Iar devenii, din păcate foarte puțini prezenți la o întâlnire cu această echipă care repune Hunedoara, oraș și județ deopotrivă, dar și România în strălucirea și admirația Lumii, i-au omagiat așa cum știu ei, într-o ediție unică a Premianților Fără Premii. Și bucuria unui precursor în materie de minte luminată, inventatorul multipremiat Corneliu Birtok-Băneasă era completată cu  mândria că Hunedoara sa dragă a trecut de la prelucrarea zăcămintelor de fier la descoperirea filonulului de aur: inteligența care prefigurează viitorul Lumii. Onoare Hunedoarei !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani         DESCOPERĂ FACULTATEA DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – Reușită prin vocație!         Complexul Aqualand Deva se redeschide sâmbătă         Se închide provizoriu circulația rutieră în dreptul pasajului de cale ferată de pe str. Hărăului din Deva