Cuvinte Libere. ONOARE HUNEDOAREI!

Nu se știe cine a potrivit așa lucrurile, poate Cel de Sus, poate o lege necunoscută a compensației, a răzbunării pentru o dreaptă reașezare a vieții Hunedoarei, dar renașterea se petrece la alte cote ale notorietății mondiale ! Anume că, după trântirea la pământ a Hunedoarei siderurgice și constructive, rămasă doar în istorie, ca amintire sprijinită în coasta Castelului unic și-n dangătul clopotelor din lumea catolică din fiecare zi la ora 12, în memoria Eroului Europei vechi, Ioan-Iancu Corvin de Hunedoara, urbea ce o luase la vale se ridică din nou!
Hunedoara își topește în noi creuzete faima și renumele pierdute prin decizii ale altor porți,  astea de neînfrânt, precum cele sfărâmate la Belgrad sub steagurile unui hunedorean, și se aliniază lumii moderne. O face economic, chiar performant, fiind al doilea oraș într-un clasament al orașelor inteligente, înaintea unor mari orașe ale țării, în privința atragerii și folosirii cu minte limpede a fondurilor europene. Dar o face mai cu seamă prin… arderea etapelor pe calea științei și tehnologiei moderne, sărind de la un producător valoros de semifabricate din oțel și fontă direct la o întâietate mondială în domeniul roboticii!
Când niște elevi hunedoreni de liceu alcătuiesc o echipă care câștigă, în numele României, niște trofee mondiale și primul loc, dintre 161 de echipe, și este cu 10 locuri deasupra echipei Japoniei, într-o competiție în care Țara Soarelui-Răsare deține supremația în materie, miracol hunedorean se cheamă!
Campionii mondiali la robotică, care alcătuiesc echipa Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX, sunt : Cristian Budiul, Răzvan Vîrtan, Andrei Cunțan, Andrei Lӧrinczi, Radu Dancea, Radu Cîndea, Raul Saucă, Cristina Hărănguș, Maria Titianu și Roxana Ursu. Fiind vorba de o competuiție îmi vine să săpun că… antrenorul acestei echipe este un profesorul Mircea Nistor. Modest în privința meritelor sale dar drept în privința… cuvintelor de “mulțumiri” pentru neglijarea echipei sale de către autoritățile de resort ale statului, Învățământ și Cercetare, profesorul Nistor recunoaște doar că misiunea sa apostolică a dat roade. Pentru succesul campionilor mondiali, autoritățile municipale și cele județene le–au conferirit titluri de Cetățeni de Onoare.
Iar devenii, din păcate foarte puțini prezenți la o întâlnire cu această echipă care repune Hunedoara, oraș și județ deopotrivă, dar și România în strălucirea și admirația Lumii, i-au omagiat așa cum știu ei, într-o ediție unică a Premianților Fără Premii. Și bucuria unui precursor în materie de minte luminată, inventatorul multipremiat Corneliu Birtok-Băneasă era completată cu  mândria că Hunedoara sa dragă a trecut de la prelucrarea zăcămintelor de fier la descoperirea filonulului de aur: inteligența care prefigurează viitorul Lumii. Onoare Hunedoarei !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii         Licitație de peste 14 milioane de lei, întoarsă de CNSC         Aproape 600.000 de lei pentru paza obiectivelor INSEMEX         Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local