Cuvinte Libere. O ȚARĂ, O LUME BOLNAVE !

Am de multă vreme senzația că trăiesc o Istorie vie ciudată, dacă nu chiar bizară. Dar de-o vreme, de câțiva ani, de la deceniul negru de sub jugul dezmățat al lui Traian Băsescu, am convingerea că trăiesc întocmai într-o Istorie, într-o Viață bizare ale unei Românii și unei Lumi căzute în pirzanie. (Nu vă chem partași la sentimentele mele!). Mai altfel spus, pe graiul cronicarului de sport, am avut șansa să fiu contemporanul unor ani în care nu aveam mari și moderne stadioane, dar aveam sport, în aproape toate disciplinele, la nivel de performanțe internaționale, europene și mondiale. Azi avem mari stadioane, chiar moderne, dar nu mai avem fotbal, nici rugby, nici atletism. Avem chiar și-o sală de sport aproape europeană, dar nu mai avem gimnastică. Lucrurile se repetă la indigo în orice domeniu. Avem facultăți cu sutele și studenți cu sutele de mii, dar nu mai avem oameni școliți, posesori de cunoștințe solide, cu un nivel ridicat de cultură generală, cu probitate și deontologie, moralitate și conștiința valorii. Nu este o generalizare, dar excepțiile, flori rare, poate genii ale viitorului tocmai subliniază și întăresc starea cvasiglobală menționată.
Avem biserici, pe-alocuri una lângă alta, ca farmaciile, vom avea și o Catedrală faraonică, cu un blazon cutremurător: Mântuirea Neamului. Înclin să cred că i se atribuie acest nume tocmai în perspectiva viitorului. Ale cărui temelii de lut le punem astăzi, cu viața pe care ne-o construim într-o veselă inconștiență și iresponsabilitate. Altfel, nu văd de ce ar fi necesar să fim mântuiți, din moment ce neamul ăsta nu a săvârșit vreo vrăjmășie altcuiva, decât sieși! Avem mai multe biserici decât școli, nu mai avem nici copii pentru școli, dar avem dascăli neșcoliți.  Nu mai avem case de cultură, de creație și cămine culturale.  Avem biserici dar se răreasc enoriașii, credincioșii adevărați. Chiar dacă la marile praznice creștine e mare înghesuială, ca să fie văzuți ipocriții politicieni și năimiții statului. Plus flămânzi ori doar lacomi- când vorbim de plimbarea tuturor moaștelor cunoscute și inventate, ca-ntr-un program de îndobitocire în masă. În corespondență directă și complicitate tacită cu televiziunile, presa și ministerele Învățământului și Culturii!  Sub ochii  orbi sau doar închiși ai politicienilor români, indiferent de partide, ai președinților României, care au mimat  sau nu au știut să onoreze înalata demnitate deținută. Toți întregesc și pun în funcțiune acest mecanism de depersonalizare, de dezidentificare și înglobare în turme ușor de mânat. Spre o nouă construcție de stat- antidemocratic. În care minoritatea face Legea, nu majoritatea, după vechile reguli ale democrației, de la Atena până… de curând.
Pomeneam cuvântul farmacii. Avem mai mulți bolnavi decât sănătoși, judecând după numărul faramaciilor, bolilor și medicamentelor inventate, care tot timpul nu-s de ajuns. Și mai vrem să construim spitale-mamut, în loc să construim un sistem de viață care să nu îmbolnăvească populația. Că asta suntem: o Țară, o Lume bolnave.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului         Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste