Cuvinte Libere. O întâmplare total neîntâmplătoare și o întrebare pentru Poliția Locală

Efectele dezastruoase ale lipsei de educație, exteriorizate și etalate public de către tot mai mulți reprezentanți ai… generației ce vine, ating forme vecine cu sălbăticia! Zilele trecute, pe platforma  laterală a Casei de Cultură Deva, total inutilă așezământului, dar loc de joacă, dacă ar fi doar joacă, dar și de mici destrăbălări la ceasuri târzii, ale fetițelor și băiețandrilor, mai degrabă preadolescenți, a devenit teren de lupte și trântă. Respectiv, câteva fetițe de-astea la 13-15 ani instruiau și învățau, obligau doi copii de 4-5 ani să se lupte, încurajându-i, amenințându-i și arătându-le concret cum să pună piedica cu piciorul sub genunchiul adversarului, pălmuindu-l pe cel care nu lupta pe viață și pe moarte, în acompaniamentul urletelor lor, ca de animale bătute! De necrezut! Se uitau trecătorii și-și făceeau cruci și-și scuipau în sân. Dar nu îndrăzneau să intervină de teama dezlănțuitei organizatoare a luptei. S-au speriat chiar și… cavalerii lor, din preajmă, care au părăsit tiptil frontul bătăliei celor doi copii. Nevinovați? Nu prea cred. Dădeau impresia că le place îndemnul la bătaie și bătaia însăși, pentru că animatoarea îl răsplătea cu pupici pe învingătorul rundei !
Când strada, un lăcaș de cultură devin gazde ale unor asemenea manifestări primitive este teribil de greu să găsești vinovatul și răspunzătorul… iresponsabil care a produs  starea  aceea intelectuală și psihică atât de denaturată.  Sigur, cel mai la îndemână este să acuzi școala, educația, adică lipsa educației școlare. Sau părinții, educația, în fapt lipsa educației părintești, lipsa celor șapte ani de-acasă, sintagmă ce a ajuns o vorbă goală de multă vreme. Este de acuzat  în mod deosebit și în special mediul socio-educativ. Mai ales acesta! Care încurajează, popularizează încă de la nivelul desenelor animate  bătaia, țipetele înfiorătoare, luptele și expresiile  criminale ale desenelor animate și chiar copiilor interpreți. Este de acuzat efortul televiziunilor de a cultiva spaima, alerta, stressul, anxietatea, frica, crima, manifestările de genul celei expuse aici, de tipul bătăilor din clase, între fete mai deseori decât între băieți!
Personal, ca martor involuntar al celor ce se petrec de zeci de ani în zona respectivă și apelant cu repetiție la reprezentanții ordinii publice, pentru a-i invita să fie prezenți pe stradă, pe la locurile de felul acesta, unde la umbra unor ziduri sau copaci se întâmplă multe lucruri neconforme civilizației publice, îmi declar dreptul de a-i acuza și pe ei! Dacă ar fi băgat în seamă semnalele, poate nu s-ar fi ajuns la crearea unor spectacole publice odioase, care nici în grote nu-și mai au locul! Bănuiți că acolo unde am zis “reprezentanții ordinii publice” m-am referit exact la Poliția Locală. Care este sublimă la televizor, dar cvasi-inexistentă pe stradă. Ba, chiar dintr-o emisiune tv. locală am aflat că Poliția Locală nu poate face lucruri supranaturale. Dacă să descurajezi manifestări zgomotoase care în timp pot degenera în manifestări de genul celei descrise este ceva supranatural, atunci întrebarea ar fi: De ce mai e nevoie de Poliția Locală? Apropo. Serenadele motoarelor ambalate,  oferite de vreo opt nopți de doi posibili…  viitori donatori de organe, s-au reprogramat după mierzul nopții, până către 4 dimineața. Or, sigur că a opri… cântecul lor ar fi  chiar ceva supranatural!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018         Episcopia Devei și Hunedoarei a câștigat procesul pentru numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca         Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor         Copilă de 10 ani, rănită pe trecerea de pietoni         Accident grav în Deva         Nicio speranță pentru gara Hunedoarei și pentru calea ferată spre Simeria, la șase luni de la închidere         CEH furnizează servicii de sistem de cel puţin 400 MW până în 2020         O seară de astronomie, airsoft pe timp de noapte și concert rock în Cetatea Devei         Expoziție la muzeu: „Frumusețea neconvențională. Arta tatuajului”.         Mircea Nistor a fost propus cetățean de onoare al județului Hunedoara         Lansare de carte: Dumitru Tâlvescu, volumul de versuri „Prosperia”         PE MINUS/ Rectificare de buget negativă la Lupeni. Primarul vrea să meargă în instanţă!         SALVARE LA ÎNĂLŢIME/ Simulare de cutremur la Vulcan. Cum a decurs exerciţiul         Super-tunelul construit la Orăștie, pe magistrala feroviară de mare viteză         Bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor din Deva         Cronica unei ecologizări mânjite populist de primarul Cazacu         „Găinarii” lemnelor de foc amendați de Poliție         A secat complet Lacul Săulești