Cuvinte Libere. O întâmplare total neîntâmplătoare și o întrebare pentru Poliția Locală

Efectele dezastruoase ale lipsei de educație, exteriorizate și etalate public de către tot mai mulți reprezentanți ai… generației ce vine, ating forme vecine cu sălbăticia! Zilele trecute, pe platforma  laterală a Casei de Cultură Deva, total inutilă așezământului, dar loc de joacă, dacă ar fi doar joacă, dar și de mici destrăbălări la ceasuri târzii, ale fetițelor și băiețandrilor, mai degrabă preadolescenți, a devenit teren de lupte și trântă. Respectiv, câteva fetițe de-astea la 13-15 ani instruiau și învățau, obligau doi copii de 4-5 ani să se lupte, încurajându-i, amenințându-i și arătându-le concret cum să pună piedica cu piciorul sub genunchiul adversarului, pălmuindu-l pe cel care nu lupta pe viață și pe moarte, în acompaniamentul urletelor lor, ca de animale bătute! De necrezut! Se uitau trecătorii și-și făceeau cruci și-și scuipau în sân. Dar nu îndrăzneau să intervină de teama dezlănțuitei organizatoare a luptei. S-au speriat chiar și… cavalerii lor, din preajmă, care au părăsit tiptil frontul bătăliei celor doi copii. Nevinovați? Nu prea cred. Dădeau impresia că le place îndemnul la bătaie și bătaia însăși, pentru că animatoarea îl răsplătea cu pupici pe învingătorul rundei !
Când strada, un lăcaș de cultură devin gazde ale unor asemenea manifestări primitive este teribil de greu să găsești vinovatul și răspunzătorul… iresponsabil care a produs  starea  aceea intelectuală și psihică atât de denaturată.  Sigur, cel mai la îndemână este să acuzi școala, educația, adică lipsa educației școlare. Sau părinții, educația, în fapt lipsa educației părintești, lipsa celor șapte ani de-acasă, sintagmă ce a ajuns o vorbă goală de multă vreme. Este de acuzat  în mod deosebit și în special mediul socio-educativ. Mai ales acesta! Care încurajează, popularizează încă de la nivelul desenelor animate  bătaia, țipetele înfiorătoare, luptele și expresiile  criminale ale desenelor animate și chiar copiilor interpreți. Este de acuzat efortul televiziunilor de a cultiva spaima, alerta, stressul, anxietatea, frica, crima, manifestările de genul celei expuse aici, de tipul bătăilor din clase, între fete mai deseori decât între băieți!
Personal, ca martor involuntar al celor ce se petrec de zeci de ani în zona respectivă și apelant cu repetiție la reprezentanții ordinii publice, pentru a-i invita să fie prezenți pe stradă, pe la locurile de felul acesta, unde la umbra unor ziduri sau copaci se întâmplă multe lucruri neconforme civilizației publice, îmi declar dreptul de a-i acuza și pe ei! Dacă ar fi băgat în seamă semnalele, poate nu s-ar fi ajuns la crearea unor spectacole publice odioase, care nici în grote nu-și mai au locul! Bănuiți că acolo unde am zis “reprezentanții ordinii publice” m-am referit exact la Poliția Locală. Care este sublimă la televizor, dar cvasi-inexistentă pe stradă. Ba, chiar dintr-o emisiune tv. locală am aflat că Poliția Locală nu poate face lucruri supranaturale. Dacă să descurajezi manifestări zgomotoase care în timp pot degenera în manifestări de genul celei descrise este ceva supranatural, atunci întrebarea ar fi: De ce mai e nevoie de Poliția Locală? Apropo. Serenadele motoarelor ambalate,  oferite de vreo opt nopți de doi posibili…  viitori donatori de organe, s-au reprogramat după mierzul nopții, până către 4 dimineața. Or, sigur că a opri… cântecul lor ar fi  chiar ceva supranatural!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Patru hunedoreni au fost reținuți de polițiști în urma unei percheziții         Un șofer a dat în judecată CNAIR după ce și-a stricat mașina pe autostradă         A tăiat ilegal 86 de salcâmi         RAPORTUL CURŢII DE CONTURI. Anul în care finanţele publice au fost jefuite cu sume record         Castelul Nopcea își schimbă soarta. Cum și-au bătut joc localnicii de „perla” Țării Hațegului         Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Deva         Noi fonduri europene atrase pentru modernizarea Devei!         Un motociclist a fugit de Poliție         Polițiștii au tras focuri de armă pentru a opri un șofer teribilist în Hunedoara         Câini uciși cu cruzime la Petroșani. Polițiștii îi caută pe autorii măcelului, care riscă până la un an de închisoare!         PRIMĂRIA HUNEDOARA. Ultimele zile de reduceri la plata taxelor         Băile termale vestite din Antichitate sunt ruinate de turiști         Coregraful Elis Ursu sărbătoreşte, pe scenă, peste 40 de ani de carieră artistică!         Ambasadorul Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, în vizită la Primăria Municipiului Deva         Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara         A furat o camionetă pentru a-și plimba prietenii         Femeie lăsată fără 30.000 de lei de un hoț         Minoră dată în urmărire națională după ce a fugit din centrul de plasament         Accident spectaculos pe un bulevard din Hunedoara. Ce a pățit șoferul unei mașini de lux, cu volan pe partea dreaptă         Accidente rutiere pe șoseaua Deva – Simeria: șase autoturisme s-au ciocnit luni dimineața