Cuvinte Libere. NICOLAE ADAM. SPRE NEUITARE!

Colegul nostru Dan Orghici ține, de-o vreme, aprinsă o candelă sub portrete ale unor remarcabile personalități ale Orăștiei- Capitala culturală a județului Hunedoara, cum bine spunea poetul orăștian Ioan Vasiu. În a sa “Foaie Intresantă”, candela pomenită, ziaristul își dedică gândul și fapta amintirii și reamintirii trăitorilor contemporani ai zonei- legăn al formării și existenței acestui neam- că locul este nu doar Istorie, ci chiar Viață și Har ! Așa a fost omagiul adus sculptorului Nicolae Adam. A urmat omagierea profesorului Petru Baciu și va urma evocarea profesorului, compozitorului și dirijorului Ioan Popa.

Întâmplarea a făcut să-mi intersectez pașii prin viață cu distinsele   personalități ale vieții spirituale care a depășit de veacuri- de la Nicolaus Olahus încoace-, limitele unei vechi urbe transilvane. Am avut șansa de a mă fi aflat de mai multe ori în șura din curtea casei părintești a celui care avea să fie sculptorul consacrat Nicolae Adam, pe drumul ce duce spre Regatul Dacic, iluminat de o monumentală lucrare a Maestrului-“Izvorul de Aur al Dacilor”. Era cam după ce Nicu Adam se întorcea dintr-o ucenicie… post-universitară în atelierul marelui sculptor Gheorghe Anghel (1904-1966), undeva pe lângă București, la Mânăstirea Pasărea.
Ne-am reîntâlnit în 1966, când viitorul autor al monumentului din centrul orașului natal, Palia de la Orăștie, aplica pe soclul statuii lui Decebal din parcul Cetății Deva noul basorelief, cam prima sa lucrare în bronz ( care umplea golul fostului basorelief, ce reprezenta conturul României Mari, eliminat în 1944 și înlocuit cu actualul, scenă de luptă, după Columna lui Traian). Mai spre sfâșitul regimului trecut, entuziasmat de Obeliscul său… plantat la intrarea în parcarea unui nou supermagazin, mai sus de biserica centrală, am publicat poza lui în ziar. Și-n câteva zile… Columna lui Adam a fost dată jos. Motivul- lipsa autorizațiilor oficiale privnd ridicarea monumentelor și statuilor. Dar mai… motiv era că obeliscul prelua… motive de pe stâlpii funerari tradiționali în satele din munți. În vremea când făcea naveta la Deva, ca angajat al unei structuri județene de cultură și artă, ne vedeam destul de des. Inclusiv când lucra la bustul lui Michael Klein, pe care nu l-a cunoscut, dar a reușit să-l eternizeze foarte exact.
Iar azi regret că un mulaj din gips, la scară redusă, văzut în șura care i-a fost primul atelier de creație, reprezentând un uriaș cu picioarele priponite în doi munți, și cu un stăvilar ridicat în mâini vrând a-l infige între versanți pentru a opri cursul unui râu, nu se află la dimensiuni monumentale străjuind Barajul lui Viorel Dănilă, de pe Râu Mare- Retezat…

Spre neuitarea lui Nicolae Adam ! Spre nerepetarea “uitării” petrecute în mandatul trecutului primar, de orientare politică incertă, fluctuantă. Care,  după afacerea cu remodelarea Pieței Arras, a… pierdut urma   monumentalei  Flăcări Olimpice, din alamă, modelată vreo trei ani de sculptoruul Adam în atelierele unor prieteni din Orăștie. Fără  a gândi măcar la o relocare, undeva în zona Centrului Olimpic Deva, chiar în incintă sau în capul galeriei busturilor, ori în fața Sălii de  gimnastică, sau  măcar undeva în orașul  natal… Lucrare  pierdută sub gunoaiele Devei. Rușine !

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei