Cuvinte Libere. La mulți ani IUBIRII!

Din motive lesne de înțeles nu voi încerca să definesc Iubirea – scrisă așa, cu majusculă, din respect pentru conținutul imens al acestui cuvânt, al noțiunii Iubire! Sunt mii de cugetări/ dictoane/definiții formulate de genii ale omenirii. Vă reamintesc doar patru: 1. “Femeia e o creatură menită să fie iubită, nu înțeleasă.” — Sigmund Freud; 2. “A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi.” — Octavian Paler; 3.”Cu cât judeci mai mult, cu atât iubești mai puțin.” — Honoré de Balzac; 4.”Dacă n-ar fi iubirea, m-aş teme de viaţă.” — Grigore Vieru. Ce frumos !
Alegerile menționate conturează, în ceea ce am înțeles eu din ele și din toate la un loc, fresca vieții omenirii, care nu poate exista fără Iubire.
Când ajungi să trăiești într-o căsnicie, într-o familie 50 de ani împreună cu și alături de o femeie, la bine și la rău, ca să folosim demonetizata expresie, dar universal viabilă, înseamnă IUBIRE! (Iubire- categorie filozofică , nu  confuzie cu actul sexual, cum  auzim la televizor!). Iar când vezi la un loc 100 de asemenea cupluri înseamnă că încă mai sunt speranțe că iubirea va rămâne stâlpul, mă rog, temelia, fundația indestructibilă a vieții omenești. Cel puțin așa îmi place să cred, după propria experiență, după întâlinirea la o ceremonie de omagiere a căsniciilor semicentenare organizată de Prmăria Deva. La care am avut bucuria de reîntâlni vechi prieteni, de care am și uitat că ne leagă nu doar tinerețea trecută, ci și faptul că în urmă cu o jumate de secol ne-am aflat, pe rând, la date diferite, în fața ofițerului de stare civilă spunând DA! pentru viața în doi, și-apoi mai mulți… De foarte mulți ani suntem prieteni, Emil Szitar și cu mine, de când era șeful Oficului PTTr. Deva. Însă doar cu câteva zile înaintea celebrării cuplurilor de aur din Deva am aflat că suntem și semicentenari ca familiști. Sărut mâna, doanmna Elena Szitar! Sănătate și fericire! M-am bucurat când l-am văzut pe Gheorghe Grun, împreună cu soția sa,  Katy, primind Diploma de fidelitate, și iarăși am trăit emoția supraviețuirii… Iosif Iacob, fost inginer șef la Victoria Călan, sub directoratul celebrului Adolf- Dolfi Druker, și Boby, fosta colegă la Cluj, prieteni din tinerețe, sunt alt cuplu reîntâlnit la evenimentul menționat.
Deva, partea sa de azi, nu cea de la începuturile acestor 100 de căsnicii semicentenare, este așa cum o vedeți și prin contribuțiile constructorului Alexandru – Sandu Marcu și soției sale, Mia, fostă colegă de birou într-o altă existență a cronicarului de azi…
Tuturor cuplurilor omagiate marți de Primăria Deva, felicitări pentru exemplul lor dem de urmat de către cuplurile actuale și care vor veni! La mulți ani buni !

N.A.  Dacă ziarul în care semnez de peste cinci ani consideră că omagierea   a 100 de căsnicii semicentenare nu este o știre, regret ! Și-mi cer scuze celor celebrați de Primărie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Elevă accidentată de microbuz, în Deva         Hoții de pe calea ferată         Tânăr reţinut de poliţişti, după ce a comis mai multe infracţiuni de furt         A fost semnat contractul de modernizare a străzilor din Hunedoara         Soarta Drumului Național 7 A Petroșani – Obârșia Lotrului         Primăria Deva susține învățământul dual în școli         CETATEA NIMĂNUI. Monument UNESCO, Feţele Albe, răvăşit de un incendiu. „Culturnicii” judeţului, absenţi şi birocraţi la eveniment         Avize și studii de fezabilitate pentru noua rețea de transport public ecologic din Deva         A început montarea pavajelor pe noul centru pietonal din Hunedoara         Calvarul șoferilor de pe DN 7 continuă. Restricțiile de pe autostradă s-au prelungit         O nouă tranșă de disponibilizări. Numărul celor care pleacă, în funcție de rectificarea de la Ministerul Finanțelor         Sens giratoriu în locul trecerii de pietoni mortale de pe DN 7         Incendiu la Fețele Albe         Transport public local pentru Cartierul Grigorescu – de miercuri, 14 noiembrie 2018         FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad         Violență într-un cartier al Devei         Razii la depozitele de lemne. Ce amenzi au dat polițiștii