Cuvinte Libere. La mulți ani IUBIRII!

Din motive lesne de înțeles nu voi încerca să definesc Iubirea – scrisă așa, cu majusculă, din respect pentru conținutul imens al acestui cuvânt, al noțiunii Iubire! Sunt mii de cugetări/ dictoane/definiții formulate de genii ale omenirii. Vă reamintesc doar patru: 1. “Femeia e o creatură menită să fie iubită, nu înțeleasă.” — Sigmund Freud; 2. “A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi.” — Octavian Paler; 3.”Cu cât judeci mai mult, cu atât iubești mai puțin.” — Honoré de Balzac; 4.”Dacă n-ar fi iubirea, m-aş teme de viaţă.” — Grigore Vieru. Ce frumos !
Alegerile menționate conturează, în ceea ce am înțeles eu din ele și din toate la un loc, fresca vieții omenirii, care nu poate exista fără Iubire.
Când ajungi să trăiești într-o căsnicie, într-o familie 50 de ani împreună cu și alături de o femeie, la bine și la rău, ca să folosim demonetizata expresie, dar universal viabilă, înseamnă IUBIRE! (Iubire- categorie filozofică , nu  confuzie cu actul sexual, cum  auzim la televizor!). Iar când vezi la un loc 100 de asemenea cupluri înseamnă că încă mai sunt speranțe că iubirea va rămâne stâlpul, mă rog, temelia, fundația indestructibilă a vieții omenești. Cel puțin așa îmi place să cred, după propria experiență, după întâlinirea la o ceremonie de omagiere a căsniciilor semicentenare organizată de Prmăria Deva. La care am avut bucuria de reîntâlni vechi prieteni, de care am și uitat că ne leagă nu doar tinerețea trecută, ci și faptul că în urmă cu o jumate de secol ne-am aflat, pe rând, la date diferite, în fața ofițerului de stare civilă spunând DA! pentru viața în doi, și-apoi mai mulți… De foarte mulți ani suntem prieteni, Emil Szitar și cu mine, de când era șeful Oficului PTTr. Deva. Însă doar cu câteva zile înaintea celebrării cuplurilor de aur din Deva am aflat că suntem și semicentenari ca familiști. Sărut mâna, doanmna Elena Szitar! Sănătate și fericire! M-am bucurat când l-am văzut pe Gheorghe Grun, împreună cu soția sa,  Katy, primind Diploma de fidelitate, și iarăși am trăit emoția supraviețuirii… Iosif Iacob, fost inginer șef la Victoria Călan, sub directoratul celebrului Adolf- Dolfi Druker, și Boby, fosta colegă la Cluj, prieteni din tinerețe, sunt alt cuplu reîntâlnit la evenimentul menționat.
Deva, partea sa de azi, nu cea de la începuturile acestor 100 de căsnicii semicentenare, este așa cum o vedeți și prin contribuțiile constructorului Alexandru – Sandu Marcu și soției sale, Mia, fostă colegă de birou într-o altă existență a cronicarului de azi…
Tuturor cuplurilor omagiate marți de Primăria Deva, felicitări pentru exemplul lor dem de urmat de către cuplurile actuale și care vor veni! La mulți ani buni !

N.A.  Dacă ziarul în care semnez de peste cinci ani consideră că omagierea   a 100 de căsnicii semicentenare nu este o știre, regret ! Și-mi cer scuze celor celebrați de Primărie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții până în august pe DN 76. Se lucrează la autostradă         Vscolul a făcut ravagii în Râușor – Retezat         3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara