Cuvinte Libere. GÂNDACUL IRESPONSABILITĂȚII ȘI… DEMOCRAȚIA

A făcut ceva valuri știrea conform  căreia, la Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență, o mamă speriată, firesc, de prezența unui gândac pe perna copilului său bolnav a  alarmat autoritățile despre caz.  Din fericire ministrul  Sănătății  în exercițiu, Sorina Pintea,  a reacționat, tot firesc, prompt și sever. Nefirești sunt, din nou, plăcerile, bucuria  și voluptatea diverselor   ziare și alte media de a umfla cazul, reieșind din unele că este chiar un dezastru, Pediatria deveană fiind practic sugrumată de gângănii și alte… găinării. Nu voi încerca  să fiu avocat al  unui caz ce trebuie condamnat cu strășnicie și dreptate; ba chiar voi… pleda ca un procuror, dacă procurorii ar… pleda; ei doar acuză! Și voi spune că dincolo de cazul în sine, îmbujorat și umflat, ajuns  fonfleu, se  află însă un adevăr mult mai grav decât  un gândac, după unii autori doi, ba chiar trei și o asistentă leșinată de sperietură…  Anume: scăderea treptată, până la dispariție a profesionalismului, în general, dar și în particularul cazului cu gândacii cotropitori, concomitent cu la fel de dispărutele  responsabilitate și  deontologie- aceasta, mai cu seamă în medicină ! Sau, simplu și foarte românește, o manipulre din politicanism curvesc!

La Pediatria din Deva, în urmă cu foarte mulți ani, când nu existau atâta aparatură și tehnologie, nici substanțe atât de sofisticate și diversificate, nici mopuri care de care mai fițos, ci doar niște… teuri, un par mai lung cu o scândurică bătută în cuie la un capăt, în forma T, pe care se înfășura o cârpă udată și cu ceva  substanțe, încă nu apăruseră detergenții; nu existau  nici firme specializate în astfel de tehnici de menținere a unei curățenii exemplare, de cea mai înaltă calitate, existau însă, trăiau și lucrau până la epuizare câțiva medici, de fapt câteva docrtorițe, și personalul auxiliar, inclusiv cel de curățenie și  întreținere a clădirii vechi, dar nu s-a întâmplat vreodată, în mulți ani, atâtea   mizerii  care au făcut din secția respectivă o… vedetă în materie de nereguli, evident, vedetă în sens peiorativ-ironic.  E drept, nici atâta media însetată de sânge nu era… Dar  pe-atunci serviciul medicului, serviciul asistentelor și al personalului de  curățenie, întreținere se prestau cu responsabilitate  intrinsecă, cu deontologie înaltă, fără ca termenul acesta, atât de uzitat azi, să fie foarte cunoscut… Dar își făceau datoria pe palierul  lor de răspundere,  iar medicul avea autoritate și putea cere  unei infirmiere să-și facă datoria, altfel rămâne fără serviciu! Iar infirmiera nu-și etala ifosele democratice și nu  fugea la sindicat să plângă că este terorizată de medicul X.  Democrația asta, care la români a fost înțeleasă ca un drept de a-ți face de cap, de a nu munci, de a nu răspunde pentru fapte idisciplină și  reprobabile nici măcar disciplinar, necum material și moral,  coroborată cu teroarea sindicală, încă eruptivă în domeniul sănătății- au permis unui gândac, sau doi, sau trei să arunce noroi peste o instituție de sănătate.  Ca și peste toată societatea românească de astăzi! Pentru că peste tot, în toate sectoarele viețuiește acest gândac al iresponsabilității și  neprofesionalismului.

Iar democrația noastră se încadrează mai degrabă în definiția lui Giovani Sartori   (1924- 2017, fost un politolog italian specializat în studiul democrației și a sistemelor politice comparate) : “Democrația este numele pompos a ceva care nu există”. Definiție în spiritul căreia este mai… igienic și, în capul unora, poate și mai rentabil ca din bugetul Sănătății să se cheltuiască mult mai mult pe achiziționarea, întreținerea, combustbilii și salariile șoferilor de pe autocoloana de automobile inscripționate “Control în sănătate publică”, parcată în fața DSP, decât pe încadrarea personalului auxiliar  necesar în spitalul din incintă.  Care ce control prestează dacă tocmai la unitatea-etalon colcăie – vorba rea a unei prese chitite numai pe rău și urât- gândacii?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani