Cuvinte Libere. DEVA LUMINOASĂ. Dincolo de cenușiul citadin…

La vremea în care lumea este preocupată mai mult de cultivarea mușchilor și formelor corporale, și neglijează criminal îngrijirea, antrenarea, menținerea și dezvoltarea creierului și capacităților intelectual-culturale este o binefacere, o revelație ca o reverie, să constați că și în Deva se întâmplă lucruri și lucrări de suflet, pentru suflet.
A fost, de pildă, și a trecut, aproape nevăzută – necunoscută, a XII- a ediție a Conferinței Internaționale pentru Dialog Intercultural DIVA DEVA. Consacrată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, ediția consumată la jumătatea lui august a adus în sala Liviu Oros a Centrului Cultural – de fapt Casa de Cultură, uitată în vechimea sa și nebăgată în seamă de autorități nici pentru modernizare, nici prin particpare le reale evenimente culturale-, personalități remarcabile prin aplecarea lor asupra momentului omagiat. Într-un an în care nu Unirea ne este aproape, ci uitarea și dezbinarea. Dr. Andreea Carteny (Sapienza Universita di Roma), Gerard Gondran, fost înalt funcționar francez, din Grenoble, drd. Alain de Bonadona, Universite de Lorraine, Nancy, prof. univ. Pavel Pușcaș, Cluj, prof univ. Mihaela Grancea, Sibiu, dr. Angela Pușcaș, Cluj, dr. Angela Buburuzan, Cluj, dr. Valentin Trifescu, vechi animator al acestei manifestări de înaltă ținută științifică, alături Valy Ilyeș și I. Sicoe, “sufletele Divei”, și lista continuă, dar spațiul nu permite. Însă este locul să spunem că participarea locală a fost anul acesta una de înaltă ținută- fapt remarcat de oaspeții Divei. Dr. Ioachim Lazăr, dr. Daniel I. Iancu, drd. Georgeta Deju, cercetători la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, prof. Ioan Strerea, Deva, ec. Petru Ursan, sociologul Constantin Nelega au completat cu comunicări importante fresca Marii Uniri prezentată de recenta ediție a de-acum statornicei manifestări culturale în Deva. Care  trebuie salutată, respectată și larg cunoscută!
Tot ca eveniment cultural consemnăm inițiativa animatorului manifestării tradiționale Premianții Fără Premii (PFP), Dan Terteci, acest om mare cu suflet și mai mare, de a strânge, de la prietenii PFP, CĂRȚI PENTRU COPII, CĂRȚI DIN SUFLET, CĂRȚI CU SUFLET. Vineri, după-amiază pe treptele Casei de Cultură, trepte devenite simbol al ridicării, înălțării în cuget și simțiri, zeci de deveni au făcut necuprinzătoare o masă lungă, care stătea să cedeze sub povara cărților dăruite cu generozitate. Cărți noi de povești, de desenat, de colorat, dar și mai vechi, cele pe care autorul le consideră “cu suflet”, fiind deja însuflețite de alți mici cititori, azi adulți… A fost o lucrare a unor pasionați de a face bine altora, altruiști, cum s-ar zice, dar mai mult de atât : Oameni care iubesc Oameni!  Între timp   revenit din vacanță și… PFP. Un bun cultural al orașului, care va împlini curând 5 ani !

Se prea poate ca bunii mei prieteni cititori să considere că forțez nota lipind de aceste rânduri  un fapt mai mult sportiv decât cultural. Și, totuși, CICLISMUL  este și cultură, deodată cu sportul! Poate chiar un cult, pentru mulți dintre practicanți nu neapărat  profesioniști, ci doar pasionați amatori. Care   își împlinesc personalitatea  pedalând.  Vorbind metaforic, pentru că până la  a pedala  se consumă o mare cantitate de pasiune, dragoste și  voință, multă  preocupare pentru…  obiectul muncii- BICICLETA! Pentru echipament și accesorii, toate  costisitoare. Cei prezenți sâmbătă la plecarea în cea de-a cincea ediție a Turului Ciclist, aniversar, al județului Hunedoara,  au putut admira o expoziție de biciclete,  de toate  culorile, mărcile și valorile… în bani, unele mai scumpe ca o mașină medie.  Precum a deveanului Laszlo Lovasz, sau  a organizatorului… Or, așa ceva nu face oricine! Doar oameni care au cunoștințele  despre sport ca factor educativ. Sigur că, fiind a cincea, ediția din anul acesta a fost și cea mai… bogată ca particpare de cupluri  Om-Bicicletă, adunând la start 79 de participanți ! Veniți pe proprie cheltuială ca răspuns la chemarea inițiatorului și organizatorului  cursei, hunedoreanul Lucian Bologa. Un hunedorean aduce onoare Devei! Din păcate și aici trebuie să invocăm puținătatea spațiului pentru a consemna măcar numele celor 79 de participanți, dar  vom menționa că au fost prezente multe cupluri soț-soție, tată-fiu , că au fost și tineri și veterani ai cursei. Precum Coclys Petrean. Însă cel mai… veteran este  Victor Leu, azi devean, dar hunedorean în urmă cu 54 de ani, când a câștigat , cu  obiciletă Favorit Special – raritate  și cam vedetăla vremea aceea- Turul Ciclist al regiunii Hunedoara. Competiție de amploare, organizată anual oficial de forururile sportive județene, cu afluență de public pe traseuul lung al fostei regiuni.  A fost în fapt deschizătorul seriei de performanțe în familia Leu, din Hunedoara. Mai înspre anii 70, fratele dânsului, Nicolae Leu a fost automobilist de performanți, deținătorul primei Dacii 1100 Sport în județ. Și tatăl  campionului mondial de box-juniori în Cuba 1987, viitor campion mondial, în 1997, la profesionism, categoria semi-mijlocie, versiunea  WBO, în RF a Germaniei.  Îmi permit,  deci, cu sperațe că veți fi de acord cu mine,  să subliniez că port o stimă  meritată oamenilor  pentru care ciclismul este mai mult decât sport…

Felicitări Oamenilor care-și fac viața frumoasă și o fac frumoasă  și pe a Cetății! Cam  indiferentă…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții până în august pe DN 76. Se lucrează la autostradă         Vscolul a făcut ravagii în Râușor – Retezat         3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara