Cuvinte Libere. DESPRE NENOROCOȘI ȘI PROȘTI…

Mai vechea noastră… cunoștință, Carlo M. Cipolla (1922 – 2000) care a scris eseul “Cele 5 legi fundamentale ale prostiei umane” (The Fundamental Laws of Human Stupidity), cu care ne-am… delectat destul de recent, are și o clasificare a tipologiei umane. În funcție de comportamentul lor dominant în societate:1-Nenorocosul- care prin intermediul acțiunilor sale are tendința de a-și cauza suferință si pierdere sie însuși, în timp ce creează un beneficiu altcuiva; 2- Inteligentul/deșteptul – care prin intermediul acțiunilor sale își creează avantaje pentru el însuși, cât si pentru ceilalți; 3- Banditul – care prin acțiunile sale creează avantaje doar pentru el însuși și în același timp creează suferință altora; 4- Stupidul/prostul – care cauzează suferință unei alte persoane sau unui grup de persoane, în timp ce acest lucru nu îi aduce absolut nici un câștig, ba mai rau- îi poate cauza si pierderi.
Acum, vă propunem un joc. Ca entitate colerctivă, poporul, mă rog, populația, că e mai reală decât poporul, sau și mai corect- electoratul român se regăsește în scala lui Cipolla în prima și totodată în ultima categorie tipologică. Adică este mereu nenorocos. Prin acțiunea sa, votul, își cauzează mereu suferință, cu mâna proprie, dar creează câștiguri, beneficii adică, altora- aleșilor cum ar veni… Tot el, electoratul, care prin vot sau neparticipare la vot, cauzează mereu suferințe cuiva, pe persoană fizică- în limbajul unui fost primar de sector bucureștean-, cum ar fi președintele în mandat fără sprijin parlamentar. Ori unui grup cu care nu are nimic comun, cum ar fi, de pildă, opoziția. Nu neapărat actuala, ci ca termen generic… Cauzându-le pierderi imense, mai cu seamă când nu a mers la vot, dar se simte nedreptățit și nu știe cum și ce să mai facă să recupereze pierderile prin boicotarea alegerilor. Iar demonul de serviciu, pe persoană fizică, în România este, desigur. Liviu Dragnea. În spatele căruia adversarii săi politici, în speță întreaga opoziție, în frunte cu stegarul președinte, își ascund incapacitatea de face ceva util pentru România. Și chiar pentru Europa, de-acum și-n următoarele șase luni.
Între aceste limite tipologice îi aflăm pe deștepți și bandiți. Aici aveți dreptul și libertatea să comentați cum vă place și să identificați personajele după cum v-ați poziționat în primele tipologii comentate- la nenorocoși sau la proști. Pentru că în plan social și  politic contează doar aceste categorii- care merg la vot!
De obicei nenorocoși, sau chiar proști…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950