Cuvinte Libere. DESPRE NENOROCOȘI ȘI PROȘTI…

Mai vechea noastră… cunoștință, Carlo M. Cipolla (1922 – 2000) care a scris eseul “Cele 5 legi fundamentale ale prostiei umane” (The Fundamental Laws of Human Stupidity), cu care ne-am… delectat destul de recent, are și o clasificare a tipologiei umane. În funcție de comportamentul lor dominant în societate:1-Nenorocosul- care prin intermediul acțiunilor sale are tendința de a-și cauza suferință si pierdere sie însuși, în timp ce creează un beneficiu altcuiva; 2- Inteligentul/deșteptul – care prin intermediul acțiunilor sale își creează avantaje pentru el însuși, cât si pentru ceilalți; 3- Banditul – care prin acțiunile sale creează avantaje doar pentru el însuși și în același timp creează suferință altora; 4- Stupidul/prostul – care cauzează suferință unei alte persoane sau unui grup de persoane, în timp ce acest lucru nu îi aduce absolut nici un câștig, ba mai rau- îi poate cauza si pierderi.
Acum, vă propunem un joc. Ca entitate colerctivă, poporul, mă rog, populația, că e mai reală decât poporul, sau și mai corect- electoratul român se regăsește în scala lui Cipolla în prima și totodată în ultima categorie tipologică. Adică este mereu nenorocos. Prin acțiunea sa, votul, își cauzează mereu suferință, cu mâna proprie, dar creează câștiguri, beneficii adică, altora- aleșilor cum ar veni… Tot el, electoratul, care prin vot sau neparticipare la vot, cauzează mereu suferințe cuiva, pe persoană fizică- în limbajul unui fost primar de sector bucureștean-, cum ar fi președintele în mandat fără sprijin parlamentar. Ori unui grup cu care nu are nimic comun, cum ar fi, de pildă, opoziția. Nu neapărat actuala, ci ca termen generic… Cauzându-le pierderi imense, mai cu seamă când nu a mers la vot, dar se simte nedreptățit și nu știe cum și ce să mai facă să recupereze pierderile prin boicotarea alegerilor. Iar demonul de serviciu, pe persoană fizică, în România este, desigur. Liviu Dragnea. În spatele căruia adversarii săi politici, în speță întreaga opoziție, în frunte cu stegarul președinte, își ascund incapacitatea de face ceva util pentru România. Și chiar pentru Europa, de-acum și-n următoarele șase luni.
Între aceste limite tipologice îi aflăm pe deștepți și bandiți. Aici aveți dreptul și libertatea să comentați cum vă place și să identificați personajele după cum v-ați poziționat în primele tipologii comentate- la nenorocoși sau la proști. Pentru că în plan social și  politic contează doar aceste categorii- care merg la vot!
De obicei nenorocoși, sau chiar proști…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Geneva – între minunat și foarte scump         Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei