Cuvinte Libere. Care libertate a presei?

Din fericire, de fapt din bun-simț, Ziua Libertății Presei a trecut destul de anodină peste România. Cu oarece mesaje de salut, și acelea ipocrite, de fațadă, că așa se cade, din partea unor mahări ai vremii. Dar, ținând ascunse cuvinte urâte, poate chiar înjurături cu care nu de puține ori îi vrednicesc pe cei cărora li se spune jurnaliști, ziua aceasta în România este doar o zi ca oricare alta, dată ca să ne aflăm în treabă. Care libertate a presei? Unde e libertatea presei? În afară de dreptul pe care-l uzitează cam mulți nechemați care-și zic jurnaliști, de a spune și scrie orice, dar mai cu seamă prostii, minciuni și manipulări, unde? O presă cu adevărat liberă nu este un drept al jurnaliștilor de a-și face de cap! Așa cum românii în general au înțeles Libertatea după decembrie 1989,- libertatea de a nu mai respecta nimic! Libertatea de a pierde chiar virtuți umane, precum respectul și bunul simț. O presă cu adevărat liberă ar trebui să fie o instituție solidă a statului de drept ! Care chiar ar putea juca rolul unei puteri- a patra- în stat. Dar, ca să fie așa ceva trebuie să funcționeze în baza unor principii, legi, cu responsabilități asumate și cucerite de către oamenii din presă. Or, dați un singur exemplu în care presa actuală lucrează în libertate.
Care libertate a presei? Dacă presa ar fi real liberă, atunci, sigur!, materialele critice ale lui Cătălin Tolontan, despre faptul că Ioana Bran, ministra Sportului, nu are alte merite pentru a ocupa acest post decât eventual faptul că aduce mai mult a bombă sexy, dar, mai sigur, că este fiica unui producător de pălincă care (scuzați, dar se impune cacofonia!) sponsorizează partidul-atunci nu rămâneau doar niște texte de ziar! Ci, ar fi fost demisă imediat.
Care libertate a presei? De a întreba pe comisarul UE Corina Crețu, vorbind despre acțiunile de atragere a fondurilor europene alocate României- cam singurele resurse financiare care țin țara în funcțiune-, ce relații mai are cu Colin Powell? După 15 ani de când tot o… libertate a presei- cea de a manipula opinia publică- vorbea despre o relație nepotrivtă între cei doi. Sigur, sub obsesia TVR-ului de a-și șterge trecutul de serviciu politic în slujba partidului unic, consideră că este obiectivă și echidistantă politic dacă atacă un comisar aparținând PSD. Numai că persoana este comisar nu pe criteriul… Dragnea. Iar și mai sigur este că dacă era comisar al PNL, atunci teverista nu și-ar fi amintit de Powell…
Care libertate a presei? Cea… felicitată de actrița Carmen Tănase după omagiaerea artistei Tamara Buciuceanu la Academie: “Stimată presă, acum două zile, această mare, uriașă actriță a primit premiul Academiei Române pentru merite deosebite în teatru și film! Nu v-a interesat! Este o știre care nu vinde, așa-i? Atât vă spun: să vă fie rușine obrazului! ”
Care libertate a presei? Cea despre care un general american spunea cam așa: Presa vede un act sexual în dreapta noastră dar nu vede port-avionul de lângă cei doi gata de atac.
Care libertate a presei? Cea despre care… ziaristul Mihai Eminescu spunea: “Cu gazetele din timpul nostru se poate într-adevăr ca cineva, sculându-se sănătos dimineaţă, să-şi afle necrologul pe pagina întâi”.
Ce am sărbătorit zilele trecute ?!…  Moartea clinică a  ziarelor de calitate și  înmulțirea  emisiunilor toxice ale televiziunilor? Salariile de mizerie  din redacții? Sancțiunile  administrate  de CNA , de  patroni și magnați, presiunile politice și economice asupra  făcătorilor de presă și jurnaliștilor din  tabăra adversă?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
MAJORARE/ Taxele și impozitele locale de la Petroșani, în dezbatere publică         PARADOX/ Minele pe închidere și-au depășit planul. Cele ”viabile” sunt în urmă         Utilajele de deszăpezire au fost scoase pe drumurile județului         Prima ninsoare pe șoselele din Hunedoara         CEH nu are stocuri pentru iarnă. Care sunt cauzele         Omagiu minerilor și salvatorilor minieri, morți în explozia de la Petrila         Calvarul șoferilor de pe DN 7 ia sfârșit: se redeschide autostrada         Accident grav pe DN 7         Adolescenți prinși la furat         Poliţiştii hunedoreni sunt pe urmele unor indivizi care au înşelat un hunedorean         Exerciţii tactice antiteroriste în Deva         Trecerea de pietoni de la Sântandrei va fi semnalizată         Primăria Deva, pregătită pentru iarnă         Începe distribuirea tichetelor gratuite pentru transportul public local         Când va dispărea „clădirea fantomă” din Parcul Corvin         Adolescenta răpită şi torturată de fostul iubit a fost condamnată         OMAGIU/ Un monument și un muzeu al salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila         CONCURS. Salvatorii minieri și de suprafață se întrec la Petroșani         Elevă accidentată de microbuz, în Deva         Hoții de pe calea ferată