Cuvinte Libere. Care libertate a presei?

Din fericire, de fapt din bun-simț, Ziua Libertății Presei a trecut destul de anodină peste România. Cu oarece mesaje de salut, și acelea ipocrite, de fațadă, că așa se cade, din partea unor mahări ai vremii. Dar, ținând ascunse cuvinte urâte, poate chiar înjurături cu care nu de puține ori îi vrednicesc pe cei cărora li se spune jurnaliști, ziua aceasta în România este doar o zi ca oricare alta, dată ca să ne aflăm în treabă. Care libertate a presei? Unde e libertatea presei? În afară de dreptul pe care-l uzitează cam mulți nechemați care-și zic jurnaliști, de a spune și scrie orice, dar mai cu seamă prostii, minciuni și manipulări, unde? O presă cu adevărat liberă nu este un drept al jurnaliștilor de a-și face de cap! Așa cum românii în general au înțeles Libertatea după decembrie 1989,- libertatea de a nu mai respecta nimic! Libertatea de a pierde chiar virtuți umane, precum respectul și bunul simț. O presă cu adevărat liberă ar trebui să fie o instituție solidă a statului de drept ! Care chiar ar putea juca rolul unei puteri- a patra- în stat. Dar, ca să fie așa ceva trebuie să funcționeze în baza unor principii, legi, cu responsabilități asumate și cucerite de către oamenii din presă. Or, dați un singur exemplu în care presa actuală lucrează în libertate.
Care libertate a presei? Dacă presa ar fi real liberă, atunci, sigur!, materialele critice ale lui Cătălin Tolontan, despre faptul că Ioana Bran, ministra Sportului, nu are alte merite pentru a ocupa acest post decât eventual faptul că aduce mai mult a bombă sexy, dar, mai sigur, că este fiica unui producător de pălincă care (scuzați, dar se impune cacofonia!) sponsorizează partidul-atunci nu rămâneau doar niște texte de ziar! Ci, ar fi fost demisă imediat.
Care libertate a presei? De a întreba pe comisarul UE Corina Crețu, vorbind despre acțiunile de atragere a fondurilor europene alocate României- cam singurele resurse financiare care țin țara în funcțiune-, ce relații mai are cu Colin Powell? După 15 ani de când tot o… libertate a presei- cea de a manipula opinia publică- vorbea despre o relație nepotrivtă între cei doi. Sigur, sub obsesia TVR-ului de a-și șterge trecutul de serviciu politic în slujba partidului unic, consideră că este obiectivă și echidistantă politic dacă atacă un comisar aparținând PSD. Numai că persoana este comisar nu pe criteriul… Dragnea. Iar și mai sigur este că dacă era comisar al PNL, atunci teverista nu și-ar fi amintit de Powell…
Care libertate a presei? Cea… felicitată de actrița Carmen Tănase după omagiaerea artistei Tamara Buciuceanu la Academie: “Stimată presă, acum două zile, această mare, uriașă actriță a primit premiul Academiei Române pentru merite deosebite în teatru și film! Nu v-a interesat! Este o știre care nu vinde, așa-i? Atât vă spun: să vă fie rușine obrazului! ”
Care libertate a presei? Cea despre care un general american spunea cam așa: Presa vede un act sexual în dreapta noastră dar nu vede port-avionul de lângă cei doi gata de atac.
Care libertate a presei? Cea despre care… ziaristul Mihai Eminescu spunea: “Cu gazetele din timpul nostru se poate într-adevăr ca cineva, sculându-se sănătos dimineaţă, să-şi afle necrologul pe pagina întâi”.
Ce am sărbătorit zilele trecute ?!…  Moartea clinică a  ziarelor de calitate și  înmulțirea  emisiunilor toxice ale televiziunilor? Salariile de mizerie  din redacții? Sancțiunile  administrate  de CNA , de  patroni și magnați, presiunile politice și economice asupra  făcătorilor de presă și jurnaliștilor din  tabăra adversă?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − 2 =

ACTUALITATE
Se duc în Germania să învețe cum se protejează patrimoniul         Primarii Văii Jiului au întocmit lista proiectelor pentru care ar vrea fonduri europene         Hramul Schitului aduce în Straja sute de oameni din întreaga țară         Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor         Un microbuz cu nouă persoane a fost implicat într-un accident rutier         Festivalul de muzică pop „Deva Music Star”         Noaptea muzeelor, la Deva, Orăștie și Brad         Turneul Naţional „Flautul Fermecat” – Deva         LOCURI UNICE ÎN ROMÂNIA. Spa-urile antice în care se răsfăţau dacii şi romanii         Recidivă. Relee CFR de peste 27.000 de lei furate dintr-un laborator         Carmen Hărău a fost găsită în incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate         Family Day by STC         Expoziția de pictură „Angeli et Daemones” la Muzeul din Deva         Ziua Porților Deschise la Poliția Locală Deva         Tinerețea poeziei         Infirmiera care și-a ucis fiul a fost arestată preventiv         Ultimele achiziții de vară, la Primăria Hunedoara         Prins la furat pe calea ferată         Directorul general al CNAIR SA, Narcis Neaga, vizită tehnică pe șantierul Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva         Accident grav în Bălata