Cuvinte Libere. Care libertate a presei?

Din fericire, de fapt din bun-simț, Ziua Libertății Presei a trecut destul de anodină peste România. Cu oarece mesaje de salut, și acelea ipocrite, de fațadă, că așa se cade, din partea unor mahări ai vremii. Dar, ținând ascunse cuvinte urâte, poate chiar înjurături cu care nu de puține ori îi vrednicesc pe cei cărora li se spune jurnaliști, ziua aceasta în România este doar o zi ca oricare alta, dată ca să ne aflăm în treabă. Care libertate a presei? Unde e libertatea presei? În afară de dreptul pe care-l uzitează cam mulți nechemați care-și zic jurnaliști, de a spune și scrie orice, dar mai cu seamă prostii, minciuni și manipulări, unde? O presă cu adevărat liberă nu este un drept al jurnaliștilor de a-și face de cap! Așa cum românii în general au înțeles Libertatea după decembrie 1989,- libertatea de a nu mai respecta nimic! Libertatea de a pierde chiar virtuți umane, precum respectul și bunul simț. O presă cu adevărat liberă ar trebui să fie o instituție solidă a statului de drept ! Care chiar ar putea juca rolul unei puteri- a patra- în stat. Dar, ca să fie așa ceva trebuie să funcționeze în baza unor principii, legi, cu responsabilități asumate și cucerite de către oamenii din presă. Or, dați un singur exemplu în care presa actuală lucrează în libertate.
Care libertate a presei? Dacă presa ar fi real liberă, atunci, sigur!, materialele critice ale lui Cătălin Tolontan, despre faptul că Ioana Bran, ministra Sportului, nu are alte merite pentru a ocupa acest post decât eventual faptul că aduce mai mult a bombă sexy, dar, mai sigur, că este fiica unui producător de pălincă care (scuzați, dar se impune cacofonia!) sponsorizează partidul-atunci nu rămâneau doar niște texte de ziar! Ci, ar fi fost demisă imediat.
Care libertate a presei? De a întreba pe comisarul UE Corina Crețu, vorbind despre acțiunile de atragere a fondurilor europene alocate României- cam singurele resurse financiare care țin țara în funcțiune-, ce relații mai are cu Colin Powell? După 15 ani de când tot o… libertate a presei- cea de a manipula opinia publică- vorbea despre o relație nepotrivtă între cei doi. Sigur, sub obsesia TVR-ului de a-și șterge trecutul de serviciu politic în slujba partidului unic, consideră că este obiectivă și echidistantă politic dacă atacă un comisar aparținând PSD. Numai că persoana este comisar nu pe criteriul… Dragnea. Iar și mai sigur este că dacă era comisar al PNL, atunci teverista nu și-ar fi amintit de Powell…
Care libertate a presei? Cea… felicitată de actrița Carmen Tănase după omagiaerea artistei Tamara Buciuceanu la Academie: “Stimată presă, acum două zile, această mare, uriașă actriță a primit premiul Academiei Române pentru merite deosebite în teatru și film! Nu v-a interesat! Este o știre care nu vinde, așa-i? Atât vă spun: să vă fie rușine obrazului! ”
Care libertate a presei? Cea despre care un general american spunea cam așa: Presa vede un act sexual în dreapta noastră dar nu vede port-avionul de lângă cei doi gata de atac.
Care libertate a presei? Cea despre care… ziaristul Mihai Eminescu spunea: “Cu gazetele din timpul nostru se poate într-adevăr ca cineva, sculându-se sănătos dimineaţă, să-şi afle necrologul pe pagina întâi”.
Ce am sărbătorit zilele trecute ?!…  Moartea clinică a  ziarelor de calitate și  înmulțirea  emisiunilor toxice ale televiziunilor? Salariile de mizerie  din redacții? Sancțiunile  administrate  de CNA , de  patroni și magnați, presiunile politice și economice asupra  făcătorilor de presă și jurnaliștilor din  tabăra adversă?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Coregraful Elis Ursu sărbătoreşte, pe scenă, peste 40 de ani de carieră artistică!         Ambasadorul Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, în vizită la Primăria Municipiului Deva         Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara         A furat o camionetă pentru a-și plimba prietenii         Femeie lăsată fără 30.000 de lei de un hoț         Minoră dată în urmărire națională după ce a fugit din centrul de plasament         Accident spectaculos pe un bulevard din Hunedoara. Ce a pățit șoferul unei mașini de lux, cu volan pe partea dreaptă         Accidente rutiere pe șoseaua Deva – Simeria: șase autoturisme s-au ciocnit luni dimineața         CINE PE CINE STRÂNGE CU UŞA. Bobouţanu îşi demolează consilierul CIVIC cu un „schelet” ţinut trei ani la sertar         LIGA 3. Etapă fără victorie pentru echipele din judeţ         Studenta din SUA care muncește voluntar în adăpostul de câini de la Sântuhalm         Ce s-a ales de uriașul adăpost împotriva bombardamentelor, din Hunedoara         Cadavrul bărbatului înecat în Lacul Cinciș a fost găsit         Bătaie de joc la Cetatea Orăștiei. Turnul medieval s-a transformat în wc public         Elev anchetat penal după ce și-a bătut joc de diriginta sa, a amenințat-o și a agresat-o         Concursuri cu unici candidați/”Rocadă” pe funcții pentru responsabilii Primăriei Petroșani judecați pentru fapte de corupție         A lăsat hoțul în casă         Senatoarea PNL, Carmen Hărău: “Legea pensiilor se întoarce în Parlament fiind parțial neconstituțională”         Ministrul Cuc, pe șantierul căii ferate         Achiziție de utilaje pentru lucrări de amenajare a terenului