Cuvinte Libere. Aparent niște furtișaguri, dar în fond Furturi ! Cu F mare!

Mă gândesc că nu doar din întâmplare suntem furați la propriu, adică siliți să plătim prețuri și costuri mărite exclusiv prin mașinațiuni, nu numai de comercianții autohtoni, ci și de producătorii și distribuitorii străini care au afaceri în România. Mai pe scurt, suntem obișnuiți, aproape că ne e ca o a doua natrură, ca statul român să ne fure. Singur și de capul său. Acum însă ne-a mai legat de gât o ghiulea care ne sugrumă: participarea afaceriștilor străini ( peiorativ, cândva, pentru oamenii de afaceri priviți ca gheșeftari, speculanți etc.) la furtul din avutul puțin al românilor de rând. Care străini, ce și-au zis în capetele lor luminate? Dacă românii tot sunt învățați cu furtul, că fură ei, că-i fură statul, nu contează, hai să-i ajutăm și noi să sărăcească. Și, precizez: aici nu vorbim de marile furturi care au lichidat economia României! Așa cum era ea, dar nu mai e. Iar absenața ei e compensată de creșterea numărului persoanelor asistate și a conțopiștilor, a birocrației- într-un limbaj mai elevat! Nici nu vreau să reamintesc cum toate guvernele și toate guvernările și-au dat mâna la ruinarea României. Dar nu pot uita că județul acesta, Hunedoara, a fost unul dintre cei mai imporanți contributori la economia națională, al treilea ca valoare și aport la PIB; unul cu cele mai bune salarii și cel mai urbanizat! Iar astăzi este exact inversul acelor virtuți!
Acum și aici vorbim de furtișaguri mărunte, aparent de nebăgat în seamă, dar tot furturi se cheamă, și se manifestă din oficiu, ba chiar legal! Care au început cu denominarea leului, marea manevră de sărăcire a populației cu bună știință, montată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Aprobată orbește, din neștiință sau ticăloșie participativă, de liderii politici ai României. Toți complici, de 28 de ani încoace, sau fricoși, temători de marota apartenenței sale la cine știe ce structură ocultă care hotărăște soarta lumii ăsteia… Care manevrează cum vrea guvernările prin  jocul parității leu-euro și prin noua obsesie: indicele ROBOR.
O lamă gheară de bărbierit cu 12,50 lei înainte de denominare costă acum 3,50 lei, când trebuia să coste, conform aritmeticii, 1,25 lei. Se cheamă furt cu aprobare de sus! Tot așa, niște filtre de hârtie pentru aparatele de cafea- foarte posibil hârtie din… pădurile românești!-, 5 lei cutia cu 100 de bucăți, se vând la cutii de 50 de bucăți cu 4,50 lei. Sau cutii tot de 5 lei dar numai cu 80 de filtre. Aceeași tehnică de diminuare a cantității cu menținerea prețului vechi este practicată și la banalele pastile anti-țânțari, mai înguste cu 4 milimetri și fără folie laminată. Exemplele par minore, dar urmăriți prețurile fiecărui produs de care aveți nevoie, cât de mic valoric, și veți simți cum niște nesimțiți își bagă mâinile în buzunarele dumneavoastră.

Și nu mai amintim de cascada scumpirilor politice aplicate de companii – 125 străine, numai 10 românești, care “țin” economia asta a țării!- după majorarea salariilor. Ziceam scumpiri politice pentru că au avut ca scop tocmai neutralizarea sau boicotarea eforturilor de creștere a salariilor și pensiilor! Dar asta nici nu mai contează într-o țară în care adminstrațiile publice, guvernamentale, județene și locale, care au beneficiat de măriri salariale repetate sunt cele mai vocale împotriva guvernării. Cărora li se alătură păturile politice de toate culorile înregimentate în acele administrații și în Parlament!
Ați mai auzit de vreo țară în care beneficiarii măririlor de salarii, multe nejustificate, să iasă în stradă și să strige: Jos guvernul? Și asta tot furt se cheamă! Furt de conștiință, de demnitate și bun-simț.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cum poate fi rezolvată problema trecerii de pietoni mortale de la Sântandrei         CÂT PREŢ POŢI PUNE PE CUVÂNTUL LOR? Costel Avram, administratorul judeţului, se încurcă în minciuni         PROTEST, ZIUA A ŞASEA. Preşedintele Mircea Bobora dă o soluţie cu amânare         Fabrica din Băcia rămâne închisă         Noi dotări pentru pietonala din Hunedoara         LEGE BLOCATĂ. Pensiile minerilor și siderurgiștilor vor fi recalculate. Nu se știe când!         Uzina de mașini de spălat Bosch a primit autorizație de construire. Va fi ridicată în 12 luni         Vernisaj: Orăștia și Marea Unire         Lucrările de pe Autostrada Lugoj – Deva, gata abia în vara anului 2019         A început plantarea arborilor pe centrul pietonal din Hunedoara         Accident rutier în Petroșani         Peste 100 de saci de gunoaie au fost strânși de jandarmi din râul Cerna         SALVAMONT Lupeni la 35 de ani de la înființare         Scene emoționante la locul accidentului mortal de pe DN 7         Percheziții în Hunedoara         Aurul și cuprul de la Rovina vor fi exploatate         PROTEST, ZIUA A PATRA. Ce spun foştii şefi ai Consiliului Judeţean Hunedoara despre Vladimir Brilinsky         PRO-ECHITATE – UN PROIECT DE SUCCES AL UNIVERSITARILOR ALBAIULIENI, DEDICAT ORIENTĂRII PROFESIONALE A ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR         Eveniment/ Petroșani – Bansko, 10 ani de înfrățire         Lovitură de grație! CEH trebuie să returneze ajutoare de stat de aproximativ 60 milioane euro!