Cuvinte Libere. Anul în care ne-am lămurit: CEVA NU E-N REGULĂ CU NOI!

Recent întrebam și mă întrebam aici: Ce nu e în regulă cu noi, românii? Aparent retorică, întrebarea capătă răspunsuri concrete în cascadă și se transformă în certitudine: Cu noi, românii, ceva nu e-n regulă!
Adică, România trăiește așa cum trăiește de pe urma unei economii în care companiile străine dețin 51% din cifra de afaceri a țării și care, în 2017, a depășit 1.300 miliarde lei. Companii care au poziții de monopol în sectoarele cheie ale economiei românești: sistemul bancar, asigurări, metalurgie, construcții de mașini, comerț, energie, telecomunicații. Și au cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro, chiar miliarde de euro, an de an, dar raportează pierderi sau profituri foarte mici. Așa se face că profitul net al firmelor străine a fost, între 2008-2014, de doar 2,5 miliarde lei, pe când soldul profitului net al firmelor românești, care activează în sectoare periferice ale economiei, a fost de 22 de ori mai mare, respectiv 55 miliarde lei. Bizară situație! Iar dacă guvernul vrea să aducă situația la normalul care este motorul economiilor tuturor statelor europene, printr-o fiscalizare echilibrată și corectă, aplicată peste tot în lumea capitalistă- model pe care-l invocăm și-l dorim, dar care, iată, când trebuie aplicat la noi acasă, ne smulgem părul de pe cap,  ne legăm cu lanțuri de bănci și firme, pentru a le apăra de… Orlando furiosso. Care vrea să le sărăcească, bietele de ele! Ceva nu e în regulă cu noi! Adică e  de bine când sunt impozitate salariile și pensiile, câștigurile unui frizer supraviețuitor, sau pantofar, dar e câh! impozitarea marilor companii care îmbogățesc alte state.  E câh! când guvernul ăsta dă legi în conformitate cu directivele și recomandările europene, ale Comisiei de la Veneția,  cu prevederile Constituției  României, cu Deciziile CCR, dar era bine  când guvernul Cioloș abroga prin OUG  prevederile  unor Legi, ale Legii 189/2000, de pildă, care  acorda  recompense și scutiri   financiare unor categorii- deportați, de exemplu! Lege adoptată de o guvernare  și președinție de dreapta, pe care un guvern de dreapta o anulase… Acel guvern a stabilit și un record, cu 18 OUG într-o singură zi! Ca exemplu de exercițiu guvernamental amintim că în 18 mai 2016, guvernul Cioloș a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, prin care au fost modificate 13 articole din Codul Penal și alte 101 articole din Codul de Procedură Penală. Nimeni nu a protestat. Ce nu e-n regulă cu noi?
Un fost ministru al Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, a lansat un program economic de stimulare a inițiativei private pentru înființarea de mici întreprinderi, care a dezvoltat peste 200000 de locuri de muncă. ( Fapt despre care televiziunile de neștiri nu vorbesc; cum să spună   că s-a redus consistent șomajul la noi, fiind cam cel mai mic din UE ?!). Dar parte dintre noile afaceri au sucombat deja. Din cauză că sistemul bancar a tărăgănat cam un an finanțările promise de ministerul decapitat de inițiator. Iar micii investitori au fost nevoiți să apeleze la credite bancare pentru a-și susține afacerea, credite pe care nu le-au mai putut returna. Și când a fost din nou propus să devină ministru, pentru a-și continua programul de dezvoltare a capitalului autohton, a fost respins de președintele Iohannis. De ce oare?! Ceva nu e în regulă nici cu președintele! Care tot mai des încalcă alin. 2  al art.2 din Constituția în vigoare : “Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.  Cultivă, în disprețul oricăror legi, după pohte și plăceri personale, crize guvernamentale și are o singură religie : Vreau guvernul meu ! Pe care opoziția nu e capabilă să i-l producă. Mai nou, a creat o criză și-n Armată, parcă ar fi   privatizat-o… A spus-o clar:  “Armata trebuie să știe cine e șefu’!”
La toate aceste nereguli niște televiziuni și propagandiști, desigur “dezinteresați”, scot lumea în stradă pentru a apăra bietele companii și bănci străine de… fiscalizaea din țările lor de origine. Nu-mi permit să repet  vorba lui Petre Țuțea după cei 13 ani de suferițe în pușcărie pentru un popor de… , dar vă asigur că niciodată câinii nu pleacă de la ușa măcelăriei! Că au dispărut și măcelăriile, asta este o altă poveste…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri         Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950