Cronica sentimentală. Sport și politică. Un amestec toxic!

Se spune, nu fără justificat temei, ba chiar trăim epoca degradării sportului către o mare și ticăloșită afacere, cvasimafiotă. Și, nu ne referim doar la fotbal și box, locurile unde a încolțit spiritul afacerist și s-a cultivat cu ardoare sportul ca afacere, dând o vreme… recolte mănoase, urmate de cătușe. Evident, datorită mimetismului nostru genetic, românii nu puteau să lipsească de la jocul cu ciolanul fript pe gazoane sau în careul magic al ringului de box. Iar ambele discipline menționate, controlate de penali dovediți și încarcerați, de alții încă în libertate, din păcate și din interese politicianiste încă nejudecați și condamnați, resimt cel mai grav decăderea datorată implicării factorului politic în conducerea activității.
După cum și Mișcarea Olimpică a luat calea bătătorită de UEFA și FIFA, diriguitoarele marilor competiții fotbalistice ca afaceri extraordinar de rentabile. Iar Mișcarea Sportivă, în totalitatea sa, a devenit politică – de stat, de grup, de afaceri! La români, care mereu își depășesc dascălii când e de învățat șmecherii și calea scurtă spre succes, implicarea politică se face direct. Prin lideri politici ai momentului, prin foști sportivi de anvergură, folosiți mișelește de către politicieni fără principii și fără idei. Așa s-a ajuns ca COSR să fie condus de un rugbist de pluton, nu de un om de sport cu vizibilitate mondială, iar rezultatul s-a văzut la JO Rio-2016. Așa s-a ajuns ca Ministerul Sportului să fie condus de o fostă mare atletă, dar care a avut ca misiune tocmai numirea politică a rugbistului la COSR, și virarea banilor de la FR de Atletism, unde trona soțul ei, către antrenorii americani care pregăteau atletele românce în SUA. Așa s-a ajuns ca la FRF să devină președinte un necunoscut, fiu de fost fotbalist în Bacău, în timp ce fotbaliști din așa-zisa generație de aur rămân cu gloria… Atunci când nu ajung în pușcărie. Am spus “așa- zisa”, că și aici s-a produs un scurt-circuit, dacă nu chiar o ticăloșie. Adică, vedem că generația de aur era cam Hagi și Gică Popescu. Dar după ce Baciul a înfundat pușcăria fiindcă dorea să devină președintele FRF, generația de aur s-a redus la Hagi. Și a fost uitat faptul că Viorel Moldovan are vreo 25 de goluri marcate sub firmamentul auriu. După cum se uită că fără golul lui Dan Petrescu în meciul cu SUA la Mondialul american din 94, nici nu s-ar fi inventat sintagma “generația de aur”!
Fotbalul este chemat din nou să-și aleagă președinte. Se luptă actualul în funcție, după o campanie de patru ani în care a mituit pe toți funcționarii din fotbalul mic și și-a cultivat relații cu câțiva grei din fotbalul mare. Pe care, dacă-i scuturi bine nici din ei nu cad poame coapte, ci doar mere crețe… Au reapărut însă și reprezentanții generației de… gold. Gică Popescu tocmai a ratat reabilitarea prin căderea lui Tudose de la guvernare, unde a fost vreo câteva zile consilier, și ar fi avut o șansă în fața Burleanului… Ionuț Lupescu a renunțat la funcțiile din forul european, ca să poată candida la FRF. Acum, cu toată prețuirea ce i-o datorez fostului fotbalist Ionuț Lupescu, nu pot uita carierismul acestuia. Început ca lider sindical, împreună cu Florin Prunea, la AFAN, care nici nu mai există. De unde, Mircea Sandu, cătană bătrână, hârșită în subteranele fotbalului, i-a făcut directori în FRF. Cum s-ar zice, i-a cumpărat. Că tot era moda sindicaliștilor – miniștri, premieri, parlamentari, patroni, primari. Le-a închis clanța sindicală! Lupescu, mai umblat, mai citit, mai neamț, a ajuns sus în UEFA. Prunea, nărăvit cu șoalda, a trecut și prin pușcărie. Iar acum sunt și ei reprezentanți ai generației de aur.
Care dacă chiar ar fi existat putea da demult un președinte de FRF așa cum trebuie: profesionist și corect! Așa, factorul politic va hotărî din nou. Vreun politician cu putere, sau politica cultivării voturilor?!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primele cete de colindători au sosit la Episcopia Devei și Hunedoarei         Aproape 400 de pomi de Crăciun scoși la vânzare de Direcția Silvică         Șofer pericol public reținut de polițiști         Amendat pentru poluarea Crișului         Amendați pentru pescuit ilegal         Când vor fi finalizate artezienele de peste un milion de euro din Hunedoara         Tânăr din Hunedoara premiat în Marea Britanie pentru serviciile oferite nevoiașilor         Tragedie în Vulcan         Constructorul drumului spre Parâng a cerut sistarea lucrărilor pe perioada iernii. CJ Hunedoara a refuzat cererea         Mașină în flăcări după un accident pe autostradă         Dispecerat unic pentru drumurile județene         Eugenia Crainic își va lansa și la Deva romanul „Studenta criminală”         Un mare actor, Radu Beligan         A fugit cu banii furați dintr-un magazin         Adolescenți reținuți de Poliție pentru furturi de mașini         Depozit de haine second-hand spart de hoți         Hoț de telefoane prins în Petroșani         Grupare de hoți prinsă de polițiști         Autospeciala pompierilor împotmolită pe drumul comunal. Cum se scuză primarul         S-au împlinit 122 de ani de la inaugurarea gării din Brad