Cronica Sentimentală. RĂMÂNE CUM NE-AM ÎNȚELES: NU PUTEM MAI MULT!

Prin octombrie, anul trecut,  după meciurile… balcanice , cu Serbia și Muntenegru, într-o cronică  scriam cam așa: Practic actuala selecționată- care poartă foarte bine imprimată atitudinea, puterea în joc, cerbicia cum ar veni, mentalitatea, în două cuvinte- personalitatea secționerului Cosmin Contra- și-a dovedit limitele. Atâta poate ! Joacă, nu intră pe gazon gata înfrântă, ca în “stagiul lui Daum”. Ba, chiar are tupeul de a reveni după ce este condusă, ori să reziste în inferioritate numerică. Iar în meciurile cu Serbia a dat exact măsura valorii sale. Mai mult nu trebuie să așteptăm de la acest grup…  Selecționerul Cosmin Contra a readus fotbalul, jocul combinativ, cu idee și strategie la Națională… Iar schimbările inspiarate sunt caracteristice doar antrenorilor mari.

Acum adaug. Nu avea de unde aduce și fotbaliști. A selecționat deja tot ce avem mai bun pe-acasă și prin străinătățuri, jucători  vânduți pentru punga patronilor și cam lustruitori de bănci de rezerve. Asta avem, ăștia ni-e sunt dansatorii, cu ei defilăm!

Meciul cu Suedia, de categorie superioară invenției din toamna trecută, ca start într-o campanie de calificare într-o întrecere europeană în care suntem băgați în carți ca organizatori și gazde, debut ratat, confirmă teama noastră  de mai înainte. Atâta putem! Nu putem trece de un egal cu Serbia! Apropo. Și la fotbal se repetă istoria  cu găzduirea unor competiții de amploare. Când aveam gimnastică, nu aveam săli de referință, acum avem măcar o sală, cea de la Cluj, dar nu mai avem gimnastică de referință. Fotbalul- la fel! Aveam echipe, nu aveam stadioane.  Azi, invers: avem stadioane, nu mai avem echipe competitive. Iar Naționala Mică este excepția care face regula.

Când și o Suedia care ea însăși se teme de  propria-i slăbiciune dă două goluri pe slăbicuinea unei apărări fragile, nu are rost să ne dăm de ceasul morții, în maniera comentatoilor ProTv. Care, vreo juma de oră juisau pe seama calităților de mingicar ale  lui Stanciu, calități sterile; care nu vedeau, nici nu au pomenit că, în atac, Pușcaș  nu poate suplini lipsa lui  Țucudean,  singurul om de gol la actuala națională!  Că acel Chipciu se lipește greu de minge, iar cam singurul jucător cu alură de fotbalist ar fi Răzvan Marin, și că echipa în ansamblu a avut doar vreun sfert de oră de joc competitiv, în care a și marcat prin Keșeru, din rutina-i  de hârșit pe multe stadioane- atunci neputința echipei devine și mai supărătoare!

Și stați, că încă nu a jucat cu Norvegia, mai ales cu Spania.  Mă gândesc că mâine, cu Feroe, măcar,  se  va ridica la statusul…  de egală cu Serbia, și va  bate. Chiar dacă se joacă la Cluj, unde România nu a  prea câștigat cam la niciun sport…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul județean de urgență amenajează o secție pentru RMN         Bărbat tâlhărit după ce a fost ademenit cu o noapte de sex         COSTEL AVRAM face minuni cu drumurile judeţene. Pe facebook şi din vorbe         ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani