Cronica sentimentală. De ce ar fi sportul mai bun decât societatea care-l guvernează?!

Nu neapărat  din cauza spaimelor vizând Vămile Cerului, sau Văzduhului, amintirile mă trag mereu de mânecă. După cum ați observat, probabil… Dar, îmi face plăcere să evoc file dintr-o istorie încă nescrisă a sportului hunedorean căreia i-am fost contemporan. Martor și chiar… complice, dacă-mi iertați aroganța. Așadar, am avut şansa de a-mi fi început cariera de ziarist într-un judeţ cu un extraordinar potenţial economic, uman şi geografic, Hunedoara fiind, ca relief, la propriu: „O Românie în mic”, cum spunea poetul Adrian Păunescu. Acestea atrăgeau după ele și un extraordinar potențial de dezvoltare a mișcării sportive, a performanțelor de largă cuprindere disciplinară. Iar faptul că, la un moment dat, eram a treia forţă sportivă a ţării, şi a doua fotbalistică, după municipiul Bucureşti, ca număr de echipe divizionare, 12-13 anual, este expresia materială a acelui potenţial.  Amnceput cronica sportivă   la Jiul Petroşani, imediat după revenirea echipei în „A”, în 1966, cu Ştefan Coidum antrenor.  Generaţia lui Petre Libardi, a „dansatorilor frenetici”, cum le zicea nea Eftimie-Mache Ionescu;  le-am luat primele interviuri lui Gigi Mulţescu, lui Bela Rozsnyai, lui Mihai Stoichiţă… M-am aflat  în preajma unor oameni de sport de mare şi reală valoare, competenţi, profesionişti până la măduvă, precum prof. Mircea Miron, fost responsabil al sportului, îndeosebi al fobalului județean,  şi o întreagă galerie de importanţi antrenori de fotbal, de la Titus Ozon la Mircea Lucescu, Jackye Ionescu, Constantin-Titi Ardeleanu, Nicolae Oaidă, Ilie Savu, Nelu Nunweiller, Traian Ionescu, Ghiță Irimie… Personalităţi care au lăsat în urma lor generaţii de fotbaliști, deveniți la rândul lor oameni de probitate profesională.
După mulți ani de supremație a Jiului în fotbalul județean, la Hunedoara începeau să se miște lucrurile în fotbalul local, să se redeștepte vechi orgolii și aspirații… Pe vremea marilor directori generali ai Combinatului Siderurgic, îndeosebi Costache Trotuș și Sabin Faur; pe timpul sosirii la Hunedoara a lui Radu Nunweiller, Mircea Lucescu, Florea Dumitrache şi lansării lui Petcu şi Nicşa de către veteranul antrenor nea Mitică Pătraşcu, după care generaţia nouă se va numi, legitim, „a lui Mişa Klein”; pe când Gelu Simoc şi Ioan Socol formau un cuplu de conducere competent şi apreciat… La Hunedoara se afirma şi lansa în performanţa internaţională o idee de joc pe care o putem numi „Marca FC Corvinul”! Care se va extinde la Naţională, dar şi la încă vreo şapte echipe ce dispuneau de jucătorii apți tehnic pentru adoptarea acelei idei și adapatrea la cerințele fotbalului-spectacol, care au guvernat fotbalul românesc vreo 10 ani…
Dar sportul hunedorean nu înseamnă doar fotbal! Ci și gimnastică. Mai ales gimnastică de cea mai înaltă performanță, Deva fiind mulți ani Centrul Olimpic Național. A însemnat atletism la nivel de performanță olimpică, sub antrenoratul lui Ștefan Beregszaszy, cu prima medalie la Atena, cucerită de Maria Cioncan; alpinism la înălțime… himalayană, datorat grupului hunedorean din care Abel Ritișan mai este activ.   A însemnat  rugby de performanță la Știința Petroșani. Sub  steaua lui Mircea Ortelecan-student apoi dascăl, alături de mentorul său, profesorul Aurel Suciu… Și tenis de câmp, la Constructorul Hunedoara, cu Dumitru Hărădău campion republican. Tenis de masă, cu primul campionat național la care au fost inaugurate mesele “Ella Zeller”, la sala Constructorul din Hunedoara, în prezența fostei mari campioane… A însemnat popice cu palmares internațional la Petrila și Hunedoara; automobilism la Brad și Deva; sporturi nautice pe lacul Cinciș; box – din care s-a ridicat Mihai Leu, primul campion mondial de juniori, apoi profesionist; handbal cu Vasile Stângă de talie mondială. Mai încoace, handbal feminin la Deva, de nivel internațional, la începutul acestui mileniu, legat de numele antrenorului Ioan Mătăsaru, ale oamenilor dedicați sportului Nelu Ardelean și Daniel Andronache.
Azi, aerul tare al înălțimilor se simte doar în fotbalul de sală, jucat de Autobergamo Deva la  înaltă performanță națională și internațională, cu titluri de campioni și cu numeroși selecționați în reprezentativa țării.
În rest, sportul nu poate fi mai bun decât societatea care-l guvernează!
Noroc, doar, de vorba aceea a noastră, cu Omul care sfințește locul! Care este proprie unor… Oameni care fac! Reiau un titlu al unei cronici sentimentale în care consemnam că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a promis, în prezența unei numeroase asistențe, la omagierea din 2 februarie 2017, la bustul lui Mișa, că peste un an aici va fi dezvelită o statuie a marelui fotbalist. Iar, la 2 februarie 2018, la comemorarea a 25 de ani de la despărțirea Hunedoarei de Mișa Klein, hunedorenii au particpat la dezvelirea noii statui! Și tot ei așteaptă și reconstrucția stadionului ce poartă numele fotbalistului-simbol, cu speranța ca și o nouă echipă Corvinul de performanță să se relanseze acolo. Construcție la care Primăria are și sprijinul consistent al Consiliului Județean, prin persoana pomenitului Daniel Andronache, vicepreședinte. Care, recent, îmi vorbea cu optimism despre acțiunile sale pentru relansarea handbalului feminin la Deva. Și despre alte intenții… Dare-ar Domnul să reușească!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei