Cronica sentimentală. AVEM O CAMPIOANĂ! UNDE E FOTBALUL?

Aș fi putut intitula  această cronică sentimentală cu refernul: “Tu Ardeal, tu Ardeal “, titlu  folosit de cineva drag mie, cu mulți ani în urmă la cronica  unui meci U-Cluj- Gloria Bistrița, dacă aici și acum am vorbi despre orgoliul propriu,  dar și al altor multor ardeleni bucuroși de recentul succes al CFR Cluj. Nu neg, însă, că mă bucură foarte mult acest succes al echipei din Gruia, dealul pe care urcam pe vremea când CFR funcționa ca divizionară alternativă, când în A, când în B, sub personalitatea fabuloasă a doctorului Constantin Rădulescu,  repudiat de la U… Dar atât cu bucuria ! Deja încep grijile, îngrijorările și temerile. Dacă CFR Cluj, din nou campioană, va trece prin Europa tot ca rața prin baltă!?… Ca anul trecut, când micul fotbal românesc a fost făcut și mai mic  tocmai de CFR, după întâlnirile cu Malmo și Dudelange, ultima  doar echipă de amatori.

De aceea zic: Avem o campioană, dar unde e fotbalul? Deocamdată, și prin titlul cucerit, și prin joc,  puținul fotbal jucat pe la noi  se află  numai în deaul Gruia,  ceva mai la vale, la Craiova și aproape de Mare, la Hagi acasă. Or, cu atât, oricât s-ar strofoca  cele trei cluburi, avem  a spera doar la  a nu mai roși de rușine după vreun meci cu … Dudelange sau ceva similar, de care nici nu ai auzit. Pentru că Fotbalul, așa cu F mare de tipar, încă nu  se află nici în Gruia, nici mai la vale. Eu nu dau sfaturi precum dă Mircea Rednic, adică  strâmbe, că de-aia i se zice Strâmbu’: “Dacă vor în grupele Europa League, atunci trebuie să se întărească”. De ce nu vă întăriți voi, la Dinamo? De ce nu se întărește FCSB  și pe gazon, nu numai la televiziunea aia a lor, de bârfe, ProX, unde  și când vorbește un om veritabil de fotbal, ca Mihai Stoichiță, este oprit că are Gigi ceva de spus, că el e sfântul fotbalului româenesc,  a și zis  că Cel de Sus  joacă la el în echipă. Dar L-a auzit și uite, de patru ani ratează titlul. Ca să nu mai vorbim că în acest campionat a stricat și poziția Gazului Metan, iar după ce Edi Iordănescu a redresat formația din Mediaș, acum îl vrea și pe el la FCSB, că pe Teja l-a compromis luându-l de acolo. Păi, cum să avem fotbal, dacă peste o jumătate de campionat o conduce  Gigi cu Meme, un golan în lumea sportului, ba chiar doi, iar cealaltă jumătate este sub aripa neagră a lui Gino Iorgulescu, zis președinte al LPF. Care te obligă să-l regreți pe Mitică Dragomir. Ăsta măcar făcea afaceri cu fotbalul, își ridica hoteluri și alte stabilmente, dar de la  Gino nici măcar așa ceva nu se aude, că de fotbal ioc!   Și așa ajungem la starea  a doua a titlului : Unde e Fotbalul?

Am identificat-o și la alți oameni trecuți prin marile iubiri și totodată dezamăgiri, vicisitudini ale fotbalului. Iar vorbele de obidă ale lui Marin  Barbu, zis Magiun, sună dramatic. Vi-l mai amintiți? Ăla mic și-al dracu’, care prin 81-83 juca la Steaua, echipa aia mare, de la care se legitimează… circul ăsta numit FCSB, de zicea Eugen Barbu că l-ar înfia, că tot are același nume… Și zice Marin: “Pe Ceauşescu, din punctul de vedere al sportului nu poate nimeni să-l conteste. Atunci era ordine şi disciplină pe acest segment. Mi-amintesc pe când eram la FCM Braşov, ţineam de uzina de autocamioane „Steagul Roşu”, care ne-a creat toate condiţiile. Casă, masă, salarii, condiţii de pregătire…  Mă doare sufletul că fotbalul românesc azi se duce la vale. A ajuns Orbán ( cel de la Budapesta, nu al liberalilor din PD!-n.n.) să investească în fotbalul nostru, în infrastructură. Într-un fel mă bucur, că noi, fotbalul din Sfântu Gheorghe, suntem  beneficiarii acestei investiţii. Dar ca român, mă simt umilit. Adică vine vecinul de peste gard să mă ajute, iar cei din familia mea  nu o fac? E deja bineştiut că guvernul din Ungaria investeşte la Sfântu Gheorghe, la Miercurea Ciuc, la Odorhei, şi nici până acum n-a venit cineva din fruntea ţării noastre să spună: “Dar noi ce facem? Stăm cu braţele încrucişate sau încercăm să ajutăm şi noi?”. Ei nu-şi dau seama că în urma acestor acţiuni, Ungaria va beneficia de o mulţime de sportivi talentaţi de pe teritoriul României?  O să vă minunaţi  câţi copii români veţi găsi la academiile de fotbal din Ungaria”.

Bine pentru ei, pentru acești copii, dar e rău pentru sportul românesc! Sunt prea mulți lideri ai noștri  pentru care sportul nu este o prioritate. De fapt, pentru unii nici România nu e o prioritate…

Unde e fotbalul ? Un răspuns ar fi și în aceste rânduri…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Câți hunedoreni au votat la alegerile europarlamentare și la referendumul de duminică         Alegeri 26 mai 2019. HUNEDOARA, ORA 16: Euro-parlamentare – 32,11%, Referendum – 25,21%         Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Sentință definitivă pentru Radu Horia Camil, acuzat de trafic de comori dacice. A fost achitat pentru a doua oară         Accident rutier grav pe șoseaua spre Mănăstirea Prislop         Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor