Comoara lui Darius Prostov, colecţionarul ţepuit

sorin_ovidiu_balan

Pe vremea lui Ceauşescu, cei mai bogaţi oameni, adică şefii de cârciumi, ospătarii, măcelarii, şefele de la alimentara îşi mascau averile de teama” ilicitului” prin două metode.

Una dintre ele era aproape infailibilă. Cumpărau bilete câştigătoare de loz în plic, de pronosort sau pronoexpres, de la cei care aveau cu adevărat noroc şi, pe bune, câştugau la aceste jocuri. Pe vremea aceea, numele câştigătorului se făcea public. Plăteau de regulă dublu faţă de suma înscrisă pe bilet. Iar atuci când venea „ilicitul”, adică foarte necesara şi astăzi Lege 18, se scoteau. Aveau biletul câştigător, mai dădeau o masă inspectorilor şi tovarăşului de la partid şi gata. Scăpau cu averea furată întreagă. Lunar aproape, nu era şef de cârciumă, de alimentara, ospătar, măcelar şi altele asemenea, să nu-l lovească norocul cu câte un bilet câştigător. Niciodată pe omul munci de la oraşe şi sate.

Cea de-a doua metodă, o întâlnim şi astăzi, la mai mulţi demnitari: achiziţionarea de obiecte de artă, mai ales tablouri. Pe vremuri, de această slăbiciune pentru artă a distinşilor botezători de vin şi cioditori din bucata de friptură, s-au gândit să profite imediat şi cîţiva escroci de marcă. În acele timpuri, centrul Bucureştilor, sau al Clujului, sau al Timişoarei, sau al Iaşilor era bântuit de oameni distinşi, trecuţi de prima tinereţe, îmbrăcaţi foarte elegant, care ofereau spre vânzare tablouri sau alte obiecte de artă. Am cunoscut şi eu unul dintre ei, în cariera mea de reporter şi am rămas uimit de cum profita de prostia celor care voiau să-şi ascundă averile. Comanda studenţilor de la arte plastice tablouri pe care le dădea două beri şi ceva mărunţiş şi le vindea apoi cârciumarilor cu sume exorbitante, drept obiecte de artă rare. Idioţii le luau încântaţi şi, de cele mai multe ori, nu le puneau pe perete, că acolo trona, în culori vii, „Răpirea din serai”, ci le ascundeau pe te miri unde.

Fostul ministru al finanţelor, Darius Vâlcov, părea în momentul arestării, un fin colecţionar de artă. Tablouri semnate de mari pictori, extrem de valoroase. La o analiză mai atentă însă, s-a constatat că de fapt întrega colecţie nu valorează mai mult de 250.000 de euro, cu bătaie, că de fapt valorile pe care Vâlcov le-a ascuns pe unde a apucat, nu erau chiar aşa valori. Nu am văzut lista întreagă a celor 101 tablouri, dar nu o fi şi o „răpire” printre ele?

Acum, Vâlcov încearcă să folosească acest amănunt în apărarea sa. Eu cred însă că Darius, în încercarea de a-şi investi banii furaţi, a luat o măreaţă ţeapă, aşa cum păţeau pe vremuri cârciumarii, măcelarii sau chelnerii. Ţeapă cu ştaif.

Altminteri, apărarea lui este de doi lei. Că voia să deschidă o galerie de artă în Capitală. Păi, domnule ministru, te contrazici. Ori operele de artă sunt de doi lei şi le-ai achiziţionat aşa, la mişto, ca s-o prosteşti pe Lavinia (mâine, doamne fereşte, vom afla că de fapt şi lingourile de aur sunt goale pe dinăuntru) şi nu aveau ce căuta într-o galerie de artă, ori sunt valoroase şi atunci trebuie să justifici din ce bani le-ai cumpărat.

Şi dacă tot voiai, domnule ministru, să deschizi galeria, de ce nu ai depozitat acolo tablourile, ci le-ai ascuns pe la diverşi parteneri?

Nu aţi învăţat nimic din tranziţie. Pe vremea lui Iliescu, şpaga se lua simplu şi banii era şi spălaţi în acelaşi timp. La poker. Venea demnitarul la masa de joc cu buzunarele goale şi pleca spre dimineaţă un om foarte bogat.

Fără să înfrunte riscul să-l ţepuiască cineva cu tablouri sau alte obiecte de artă aplicată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − șapte =

ACTUALITATE
Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu         Trofeul Micului Cititor         Poliţiştii au confiscat peste 80 de metri cubi de lemne         Zeci de oameni au căutat un bătrân dispărut în munți         Povestea hunedoreanului Ioan Cosmescu, inventatorul devenit faimos în SUA         Peste 80 de absolvenți ai Colegiului Tehnic ”Transilvania” și-au luat rămas bun de la anii de liceu         ,,Sportul devean în acțiune” a ajuns la final         Accident la intrare în Deva         Șoferul unui camion cu rumeguș a blocat traficul pe DN 66         Concurs controversat în administrația locală         Infrastructură/ “Drumul lui Mihai Viteazul” – investiția spre nicăieri         Tragedie la Mina Livezeni: un miner a murit strivit de o piesă de 150 de kilograme         DOCUMENTAR. Calea ferată Deva – Brad, realizată în 50 de ani şi distrusă după un deceniu