Campaniile noastre, campaniile lor…

meAm ajuns în Germania în plină campanie electorală. Aproape că nici nu am realizat că e o luptă politică pentru postul de cancelar (prim-ministru la ei). La televizor, câteva emisiuni în care se vorbea despre programele politice ale celor două mari partide – CDU și SPD. Nimeni nu făcea spume la gură. Cu siguranță, se spuneau și o mulțime de minciuni sau de lucruri fanteziste. M-am gândit la felul în care s-au manifestat politicienii noștri pentru o miză mult mai mică. Amintiți-vă doar cum încerca Mircia Muntean să bată o păpușă gonflabilă ce purta chipul lui Mircea Ioan Moloț. Totul se desfășura într-o emisiune a unui post local de televiziune. Cum ar fi arătat fostul ministru de Finanțe în Cabinetul Merkel, Peer Steinbruck, pregătindu-se să lovească o arătare cu chipul actualului cancelar, Angela Merkel, ieri șefa sa, azi contracandidata lui? E de neimaginat!

Și pe stradă, campania lor e subțire. Doar câteva panouri, cu chipurile candidaților. E drept că și politicienii germani au început să facă abuz de photoshop. Angela Merkel e mai tânără parcă în poze, iar Peer Steinbruck – cu pielea mai întinsă. Asta mi-a arătat că și nemții vor să pară mai proaspeți. În schimb, nu le-am văzut figurile pe toți stâlpii și nici în vitrinele magazinelor. La noi, încă se văd urmele campaniilor de anul trecut. Peste tot, încă ne rânjesc candidații.

N-am văzut nici chermeze electorale cu mici, manele, plase, șlapi, zahăr, ulei etc. Bogdan Popescu, care locuiește în Germania de ceva vreme, mi-a scris că a văzut o frumoasă adunare electorală a Angelei Merkel la care au fost împărțiți cârnați. O fi fost, nu zic, dar pot să jur că în ziua votului nu se vor împărți bani alegătorilor prin uscătoriile blocurilor din cartierele mărginașe ale orașelor. Chiar nu cred că Merkel sau Steinbruck vor merge în aceste ultime două săptămâni de campanie din casă în casă și vor împărți șlapi puturoși nemților. Să ne credeți cumva că nemții sunt un popor ales și românii ultimii oameni. E vorba doar despre decență și bun-simț, pe care, din păcate, și alegătorii, și politicienii români le-au pierdut de multă vreme, împreună, desigur!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 10 =

ACTUALITATE
Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni         Lăsați copiii la școală, nu la spital! Trotuarul nu este loc de parcare         Zilele Maghiare din județul Hunedoara vor debuta vineri         Când va fi modernizat Drumul Judeţean 687 Hunedoara – Călan         Ce soartă va avea Muzeul Aurului din Brad         O nouă spargere în Hunedoara         Duminică, la Orăștie. Acoperișuri smulse și copaci doborâți de vânt         Ce venituri a adus ștrandul din Hunedoara în această vară         Transport ilegal de lemne         Prins la furat de arbori         Ultimele ediții ale ziarului Drumul Socialismului. Ce poezii îi erau dedicate lui Ceaușescu         Zeci de familii au fost păgubite de furtună         Accident cu trei victime provocat de un autotren care a trecut pe roșu         LA MÂNA NOROCULUI. Autorităţile au intervenit bezmetic şi greoi în „bomba” de la Orăştie         Gorunul părintelui Arsenie Boca s-a uscat cu totul         În prezența ministrului Agriculturii. Expoziția Bălțata Românească de la Băcia și-a reînnoit succesul         FENOMENE PERICULOASE. O vijelie puternică a provocat distrugeri în Deva și Hunedoara (VIDEO)         Centrul Hunedoara va fi iluminat ecologic         Avram Iancu, aproape de finalul maratonului impresionant de înot pe Dunăre         DN 76 Deva – Brad: modernizarea șoselei de 30 de kilometri a ajuns la final