Campaniile noastre, campaniile lor…

meAm ajuns în Germania în plină campanie electorală. Aproape că nici nu am realizat că e o luptă politică pentru postul de cancelar (prim-ministru la ei). La televizor, câteva emisiuni în care se vorbea despre programele politice ale celor două mari partide – CDU și SPD. Nimeni nu făcea spume la gură. Cu siguranță, se spuneau și o mulțime de minciuni sau de lucruri fanteziste. M-am gândit la felul în care s-au manifestat politicienii noștri pentru o miză mult mai mică. Amintiți-vă doar cum încerca Mircia Muntean să bată o păpușă gonflabilă ce purta chipul lui Mircea Ioan Moloț. Totul se desfășura într-o emisiune a unui post local de televiziune. Cum ar fi arătat fostul ministru de Finanțe în Cabinetul Merkel, Peer Steinbruck, pregătindu-se să lovească o arătare cu chipul actualului cancelar, Angela Merkel, ieri șefa sa, azi contracandidata lui? E de neimaginat!

Și pe stradă, campania lor e subțire. Doar câteva panouri, cu chipurile candidaților. E drept că și politicienii germani au început să facă abuz de photoshop. Angela Merkel e mai tânără parcă în poze, iar Peer Steinbruck – cu pielea mai întinsă. Asta mi-a arătat că și nemții vor să pară mai proaspeți. În schimb, nu le-am văzut figurile pe toți stâlpii și nici în vitrinele magazinelor. La noi, încă se văd urmele campaniilor de anul trecut. Peste tot, încă ne rânjesc candidații.

N-am văzut nici chermeze electorale cu mici, manele, plase, șlapi, zahăr, ulei etc. Bogdan Popescu, care locuiește în Germania de ceva vreme, mi-a scris că a văzut o frumoasă adunare electorală a Angelei Merkel la care au fost împărțiți cârnați. O fi fost, nu zic, dar pot să jur că în ziua votului nu se vor împărți bani alegătorilor prin uscătoriile blocurilor din cartierele mărginașe ale orașelor. Chiar nu cred că Merkel sau Steinbruck vor merge în aceste ultime două săptămâni de campanie din casă în casă și vor împărți șlapi puturoși nemților. Să ne credeți cumva că nemții sunt un popor ales și românii ultimii oameni. E vorba doar despre decență și bun-simț, pe care, din păcate, și alegătorii, și politicienii români le-au pierdut de multă vreme, împreună, desigur!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − patru =

ACTUALITATE
Un loc din municipiul Petroșani va primi numele Regelui Mihai I         PERFORMANȚE. Stele fotbalului la Gala Sportului Simerian 2017         Accident rutier cu șase răniți în Petroșani         Cu ce se laudă conducerea CNAIR în 2017         Bărbaţi surprinşi de poliţiştii locali în timp ce furau deşeuri metalice         Accident rutier pe șoseaua Călan – Hațeg         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Explicațiile CNAIR pentru întârzierile de pe Autostrada Lugoj – Deva         Au furat cupru din curtea S.E. Paroșeni         Pradă de mistreți, de 180 de kilograme, confiscată de polițiști         Razii la afacerile cu brazi de Crăciun         Dănuț Mocanu a ajuns adjunct la Poliția Petroșani         Mesajul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului şi a Anului Nou         Colecția SENSE pentru ocazii speciale         Accident mortal în Simeria         Falşi angajaţi ai unei firme de deratizare au obţinut 128 de lei, în urma unei „lucrări” la domiciliu         Angajata unui magazin non-stop a fost tâlhărită         Profesorul care le-a ținut elevilor săi o lecție despre famlia Ridzi a fost „achitat”         Patru monede antice au fost recuperate de Poliție         O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României