Campaniile noastre, campaniile lor…

meAm ajuns în Germania în plină campanie electorală. Aproape că nici nu am realizat că e o luptă politică pentru postul de cancelar (prim-ministru la ei). La televizor, câteva emisiuni în care se vorbea despre programele politice ale celor două mari partide – CDU și SPD. Nimeni nu făcea spume la gură. Cu siguranță, se spuneau și o mulțime de minciuni sau de lucruri fanteziste. M-am gândit la felul în care s-au manifestat politicienii noștri pentru o miză mult mai mică. Amintiți-vă doar cum încerca Mircia Muntean să bată o păpușă gonflabilă ce purta chipul lui Mircea Ioan Moloț. Totul se desfășura într-o emisiune a unui post local de televiziune. Cum ar fi arătat fostul ministru de Finanțe în Cabinetul Merkel, Peer Steinbruck, pregătindu-se să lovească o arătare cu chipul actualului cancelar, Angela Merkel, ieri șefa sa, azi contracandidata lui? E de neimaginat!

Și pe stradă, campania lor e subțire. Doar câteva panouri, cu chipurile candidaților. E drept că și politicienii germani au început să facă abuz de photoshop. Angela Merkel e mai tânără parcă în poze, iar Peer Steinbruck – cu pielea mai întinsă. Asta mi-a arătat că și nemții vor să pară mai proaspeți. În schimb, nu le-am văzut figurile pe toți stâlpii și nici în vitrinele magazinelor. La noi, încă se văd urmele campaniilor de anul trecut. Peste tot, încă ne rânjesc candidații.

N-am văzut nici chermeze electorale cu mici, manele, plase, șlapi, zahăr, ulei etc. Bogdan Popescu, care locuiește în Germania de ceva vreme, mi-a scris că a văzut o frumoasă adunare electorală a Angelei Merkel la care au fost împărțiți cârnați. O fi fost, nu zic, dar pot să jur că în ziua votului nu se vor împărți bani alegătorilor prin uscătoriile blocurilor din cartierele mărginașe ale orașelor. Chiar nu cred că Merkel sau Steinbruck vor merge în aceste ultime două săptămâni de campanie din casă în casă și vor împărți șlapi puturoși nemților. Să ne credeți cumva că nemții sunt un popor ales și românii ultimii oameni. E vorba doar despre decență și bun-simț, pe care, din păcate, și alegătorii, și politicienii români le-au pierdut de multă vreme, împreună, desigur!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe DN 7: șapte oameni au fost răniți         Ce acte a solicitat Corpul de Control din Energie de la CEH         Muncitorii de pe autostradă intră în concediu         Doi magistrați de la Tribunalul Hunedoara au ieșit la pensie         Un cor din Coreea de Sud a concertat la Castelul Corvinilor         Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!