Campaniile noastre, campaniile lor…

meAm ajuns în Germania în plină campanie electorală. Aproape că nici nu am realizat că e o luptă politică pentru postul de cancelar (prim-ministru la ei). La televizor, câteva emisiuni în care se vorbea despre programele politice ale celor două mari partide – CDU și SPD. Nimeni nu făcea spume la gură. Cu siguranță, se spuneau și o mulțime de minciuni sau de lucruri fanteziste. M-am gândit la felul în care s-au manifestat politicienii noștri pentru o miză mult mai mică. Amintiți-vă doar cum încerca Mircia Muntean să bată o păpușă gonflabilă ce purta chipul lui Mircea Ioan Moloț. Totul se desfășura într-o emisiune a unui post local de televiziune. Cum ar fi arătat fostul ministru de Finanțe în Cabinetul Merkel, Peer Steinbruck, pregătindu-se să lovească o arătare cu chipul actualului cancelar, Angela Merkel, ieri șefa sa, azi contracandidata lui? E de neimaginat!

Și pe stradă, campania lor e subțire. Doar câteva panouri, cu chipurile candidaților. E drept că și politicienii germani au început să facă abuz de photoshop. Angela Merkel e mai tânără parcă în poze, iar Peer Steinbruck – cu pielea mai întinsă. Asta mi-a arătat că și nemții vor să pară mai proaspeți. În schimb, nu le-am văzut figurile pe toți stâlpii și nici în vitrinele magazinelor. La noi, încă se văd urmele campaniilor de anul trecut. Peste tot, încă ne rânjesc candidații.

N-am văzut nici chermeze electorale cu mici, manele, plase, șlapi, zahăr, ulei etc. Bogdan Popescu, care locuiește în Germania de ceva vreme, mi-a scris că a văzut o frumoasă adunare electorală a Angelei Merkel la care au fost împărțiți cârnați. O fi fost, nu zic, dar pot să jur că în ziua votului nu se vor împărți bani alegătorilor prin uscătoriile blocurilor din cartierele mărginașe ale orașelor. Chiar nu cred că Merkel sau Steinbruck vor merge în aceste ultime două săptămâni de campanie din casă în casă și vor împărți șlapi puturoși nemților. Să ne credeți cumva că nemții sunt un popor ales și românii ultimii oameni. E vorba doar despre decență și bun-simț, pe care, din păcate, și alegătorii, și politicienii români le-au pierdut de multă vreme, împreună, desigur!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + nouăsprezece =

ACTUALITATE
Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori