Bilanţ la Mica Unire. 24 Ianuarie: 27 de ani de jaf şi nepăsare

Statistică îndurerată, după 27 de ani de jaf şi nepăsare, pentru mica țărișoară căreia mi-am dorit din toată inima să îi pot spune întotdeauna „Acasă” de dragul ei şi în memoria bunicilor mei:

1. 40 la sută din terenurile agricole vândute entităţilor străine (risc major la capitolul securitate alimentară naţională). Suntem singura ţară care a vândut pământ fără niciun fel de restricţii, însă cu abuzuri inumane, documentate şi probate de jurnalişti;
2. Defrişări masive (şi ilegale) înspăimântătoare: ONG vehiculează în jur de 400.000 de hectare de pădure de tăieri. Un raport realizat de Curtea de Conturi privind “Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990 – 2012”, raport arată că din pădurile statului şi din cele private s-au tăiat ilegal aproximativ 80 de milioane de metri cubi de lemn, de pe o suprafață de 366.000 ha de pădure, proprietate de stat si privata, fapt care a adus pierderi de circa 5 miliarde de euro, potrivit WWF. În urmă, niciun plan de reîmpădurire, versanţii devin un adevărat pericol pentru satele învecinate, lăsate de izbelişte, în faţa alunecărilor de eren şi a nundaţiilor.
3. România, ţara cu cel mai mare zăcământ aurifer estimat de pe continent, a închis minele şi a încetat exploatarea. Paradoxal, locuitorii din “Patrulaterul aurului” stau, la propriu, pe aur, dar sunt atât de săraci încăt trăiesc într-o “zonă defavorizată”.
4. Producţia este  la pământ: intraţi în marile magazine şi uitaţi-vă pe etichete, să vedeţi a cui prosperitate o susţinem: sfeclă din Cehia, castraveţi din Turcia, usturoi din China… Între timp, pământurile romneşti zac pârloagă…
5. România e ţara care investeşte în tinerii ei timp de 10 până la 20 ani (educaţie gratuită, inclusiv la nivel post-universitar), pentru ca aceştia să emigreze, apoi şi să consolideze prosperitatea altor naţiuni… În alte ţări statul îţi acordă un împrumut dacă vrei să urmezi cursuri universitare, pentru a se asigura că banii se vor întoarce în sistem, prin sistem.
6. La 27 de ani de la Revoluţie, nu avem o singură autostradă care să lege ţara de la vest la est sau de la nord la sud, infrastructura este minunată pentru nivelul perioadei interbelice, trenurile circulă cu aceeaşi viteză cu care circulau în jurul anului 1.900, sistemul medical este aşa cum îl ştim cu toţii, administraţia – la fel… suntem sufocaţi de birocraţie, lipsă de bun simţ, indiferenţă…
7. România, potrivit unor studii, ar fi singura ţară din lume care, în ultimii 6.000 de ani, şi-a plătit datoriile. Unica excepţie de pe glob. Dulcea Românie, vândută apoi pe nimic, bucată cu bucată… Emblematic pentru ziua Marii Uniri, până şi clădirea în acre a fost ales domnul celor două principate, Alexandru Ioan Cuza, este acum o ruină.

Din nefericire, avem abilitatea de a ne văicări permanent şi de a găsi înotdeauna un vinovat. Chiar şi pentru gunoaiele şi zoaiele pe care le aruncăm cu nesimţire pe jos, în propriul oraş, pe propria stradă, în curtea, în ograda noastră, e mereu altcineva vinovat.

M-am întâlnit zilele trecute cu o colegă plecată în Scandinavia. Două dintre lucrurile pe care mi le-a spus, mi-au rămas în minte:
1. Dacă ar veni aici un nordic şi ar trebui să supravieţuiască în sistem, în câteva săptămâni ar intra în depresie.
2. Dacă ar avea România sistemul scandinav, nu ne-ar sta nimeni în faţă, în toată Europa!”
Mi-am dorit să pot crede că avem un viitor în ţara în care ne-am născut. Întotdeauna mi-am adunat forţele să privesc partea bună, dacă nu aş fi făcut-o, aş fi plecat, şi eu, demult… Cu toată luciditatea, realizez că numai un miracol ne mai poate salva. Nu ştiu de unde ar putea veni acel miracol. Intuiesc doar că de undeva dinăuntru. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =

ACTUALITATE
Despre fericire și nu numai…         Petrecere de Haloween la bibliotecă         Accident rutier grav pe șoseaua Petrila – Jieț         Vagonul unui marfar a fost distrus într-un incendiu, la Simeria Triaj         Achitări în dosarul DIICOT al oamenilor de afaceri din Geoagiu, după un deceniu de anchetă și procese         A murit scriitorul hunedorean Eugen Evu         good.bee Credit sprijină „Finanţarea echitabilă pentru toţi!”         Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci